Eram la începutul lunii iunie, a fost prima dată când am pătruns în Poiana Vărășoaia, o poiană verde, întinsa, luminoasa ne încântă privirea, dar ceva nu era în regula, parcă ceva lipsea.
Datorită dezastrului ecologic generat de păşunarea iraţională și intensivă a acestei poieni a dus la distrugerea biodiversității, plantele cu flori lipsesc aproape cu desăvârşire.
Azi, Poiana Vărăşoaia nu mai oferă ochiului decât rămăşiţele a ceea ce a fost de mult această poiană, dar se poate observa cum natura se regenerează, iar poiana recapătă strălucirea de altadata.
Situată in Munții Bihor, Poiana Vărășoaia este cuprinsă între vârful Piatra Boghii, Muntele Măgura Vânătă, vârful Vărăşoaia şi Bazinul Someşului Cald.
Poiana Vărăşoaia, se remarcă prin numeroasele doline, unele umplute cu apa prin subteran, dând astfel naștere la lacurile carstice. Dintre acestea se remarcă Lacul Vărăşoaia, un lac permanent alimentet prin subteran, pe canale carstice.
Vârful Vărăşoaia (1441 m), care domină întreaga poiană, ne oferă un punct de belvedere deosebit, cu privelişti ample, fermecătoare asupra Depresiunii Beiuşului, Văii Boga, Abruptului Brăiesei şi Văii Rea, Vârful Cârligate şi Şaua Cumpănăţelul, Poiana Cuciulata, Poiana Onceasa şi Cheile Someşului, Muntele Măgura Vânătă, Şesul Padiş şi Vârful Biserica Moţului, iar în partea sudică până la Groapa Ruginoasă şi vârfurile Vârtopul şi Curcubăta Mare. Prin posibilitatea de a avea acest tur de orizont complet, vârful Vărăşoia reprezintă unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din zona Padiş.
De asemenea, în Poiana Vărăşoaia se gasește cea mai adancă peștera din țară, Peștera V5, având o adâncime de 642 m, care. In urma joncţiunii dintre avenul V5 şi Frigiderul lui Gig, galeriile pot însuma mai mult de 50 km şi se întind sub întregul platou Padiş.
Recomandarea noastră este să vizitați Poiana Vărășoaia, toamna, cu puțină ceață, primăvara sau iarna pentru a surprinde niște cadre spectaculoase.
Accesibil din traseele: Traseul Cantonul Padiş-Vărşoaia Traseul Circuitul Izvoarelor Someșului Cald Traseul Stâna de Vale – Vf. Curcubăta Mare (Bihorul)
Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)