Câmpia Crișurilor
Zona Câmpiei Crișurilor, cu relieful ei în aparență monoton, oferă suficiente puncte de atracție, lacuri, sate vechi, obiceiuri și artă populară. Un element demn de interes este Parcul Natural Cefa, este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN. Principala atracție a lacurilor de le Cefa o reprezintă desigur pasajul păsărilor, cu numeroase elemente specifice.
Tot în zona de câmpie se afla stațiunea balneoclimaterică Tinca, așezată pe pitorescul mal al Crișului Negru, tot în localitatea Tinca se poate vizita și Muzeul de științele naturii.
O altă localitate importantă a zonei de câmpie este orașul Salonta, al doilea oraș ca marime din Județul Bihor. Se poate vizita Turnul Ciunt din centrul urbei, care adapostește Muzeul memorial Arny Janos. Acest turn ar fi fost donjonul Cetății Salonta, astazi disparută. Tot în zona de câmpie mai exact în localitățile Otomani și Sălacea se executa în trecut interesante împlătituri din stuf și nuiele, azi se mai găsesc doar câteva case cu acoperiș din stuf și nuiele. Și tot prin aceste teritorii în Diosig, Sălacea și Săcuieni, pot fi admirate vechi și îngenioase pivnițe de vinificație.
Cadrul natural mai oferă numeroase păduri unde se găsesc poieni cu narcise, arii protejate, numeroase specii de animale și de plante specifice zonei. Bineînțeles tot în zona de câmpie se afla orașul Oradea, reședința județului Bihor, un adevarat centru arhitectural.