Cea mai veche peșteră din judeţul Bihor este Peștera de la Vadu Crișului, amenajată încă de la începutul secolului XX. Este una din cele mai cunoscute și studiate peșteri din România, având evidențiată cea mai bogată faună cavernicolă din țară.
Peștera a fost descoperită prin dinamitarea versantului, în baza unor vechi mărturii potrivit cărora deasupra cascadei care se vede și azi ar exista o peșteră de mari dimensiuni. Contele Ödön Zichy pe a cărui proprietate se afla peștera a dispus amenajarea sa cu podețe și scări de lemn astfel încât în 1905 a fost deschisă spre vizitare fiind considerată la aceea vreme cea mai frumoasa peșteră din Europa. La ieșire, poate fi vizitată cascada Vadu Crișului. Peștera este administrată de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.
Un obiectiv spectaculos este Peștera Urşilor, de la marginea satului Chișcău, comuna Pietroasa, descoperită în anul 1975 în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului din cariera de la Chișcău. Cea mai importantă atracție a peșterii sunt scheletele de urși preistorici descoperite aici odată cu peștera. Se pare că peștera era un adăpost prielnic pentru animale în urmă cu 15.000 de ani, unde au rămas, peste timp, 140 de schelete de urși de cavernă în urma căderii unei stânci și blocarea intrării, dar și fosilele unor animale dispărute precum: o specie de capră neagră, leul și hiena de peșteră.
În 1980, peștera intra în circuitul turistic al țării fiind cea dintâi cavitate subterană amenajată la nivelul tehnicii mondiale.
Peștera Meziad, din comuna Remetea, a fost considerată mult timp cea mai mare peșteră din România. Impresionează și astăzi prin dimensiunile ciclopice ale sălilor sale. Nota de grandoare o creează marele portal de la intrarea în peșteră, care se ridică la 15 metri înălțime. Reamenajată în 2012, suprapunerea celor două niveluri în regiunea Podului Natural deschide un spectacol impresionant în înălțime, o ‘catedrală’ de aproape 35 metri.
Peștera cu cristale din Mina Farcu se află la mică distanță de centrul comunei Roșia. Este singura peșteră turistică din țară unde oricine poate vedea, în condiții de siguranță și fără un efort deosebit, cristale de peșteră, formațiuni transparente ce atârnă de tavan precum ‘libelulele’. Galeria accesibilă turiștilor măsoară câteva sute de metri lungime și prezintă cristale de calcit într-o uluitoare varietate de forme și dimensiuni. Într-o galerie laterală s-a amenajat un punct muzeal dedicat activității minerilor din Munții Pădurea Craiului.
Peștera Unguru Mare se află pe teritoriul comunei Șuncuiuș, pe malul stâng al Crișului Repede. Impresionează mai ales prin portalul înalt ce domină întregul peisaj. Peștera a fost locuită încă din epoca preistorică. Găzduiește o importantă colonie de lilieci. Prima parte a peșterii este ușor accesibilă turiștilor.