Valea Seacă nu e seacă decât atunci când cerul e zgârcit….
Situată în Munții Bihor, în bazinul hidrografic superior al Galbenei, Valea Seacă își adună apele din imensa ravenă a Gropii Ruginoasa, alimentând, la rândul ei, debitul Văii Galbena.
Din punct de vedere geologic, bazinul Văii Seci are o importanță deosebită datorită structurii în pânze de acoperire, unde depozitele paleozoice acoperă calcarele mezozoice prezente pe fundul văii. Denumirea văii nu este întâmplătoare deoarece, în perioadele cu precipitații reduse, valea secătuiește.
Datorită unui proces de eroziune prezent și prin retragerea versanților, valea își mărește continuu bazinul de recepție. În aval de acesta, adâncirea sa în stiva de calcare, a sculptat un sector impresionant de chei, de o sălbăticie greu de descris în cuvinte. Ideal pentru pasionații de alpinism și speologie, peisajul debordează de pereți înalți și înguști, marmite gigantice, surplombe fosile și active, praguri înalte, cascade, peșteri încă necunoscute și blocuri imense de stânci așezate parcă să blocheze accesul neinițiaților în acest spațiu monumental.
[rev_slider CanionulValeaSeaca]
Traversarea celor 14 săritori ale văii devin pe timp ploios adevărate cascade întinse pe o suprafață de cel puțin un km iar parcurgerea lor presupune utilizarea echipamentului pentru efectuarea rapelurilor. Regrupările sunt bine echipate cu dispozitive de asigurare și lanțuri. Traseul poate fi abordat atât pe timpul verii cât și iarna, parcurgerea lui presupunând circa 3-4 ore.
Accesul la cheile văii, dinspre Groapa Ruginoasă se face cu ajutorul corzilor prin tehnică de rapel sau liber dar cu atenție sporită fiind foarte abrupt și periculos, prin două regiuni:
– de-a lungul zonei înierbate, panta fiind accesibilă se poate ajunge la baza versantului (traseu verificat);
· de-a lungul pâlcului de pădure (traseu neverificat, dar găsit ca sugestie în literatura de specialitate).
Pentru parcurgerea traseului de canyoning al Văii Seci veți avea nevoie de următoarele:
– echipament individual: ham, cască,dispozitiv de coborâre. Recomandat este să aveți la voi și folia de supraviețuire, rucsac speologic sau pentru canyoning
– echipament colectiv: coardă de 30m, un set de blocatoare, 1 sau 2 bucle de chingă cu diametru de 1-2 m, provizii alimentare.
Cascadele variază între 3 și 15 m înălțime și sunt dotate cu amaraje pentru asigurarea corzii.
Atenționări speciale:
– uneia dintre cascadele de pe cursul văii îi lipsesc amarajele de asigurare pentru coardă
– este important de consultat starea vremii deoarece în cazul unor averse puternice, debitul văii poate crește brusc
– întoarcerea către Groapa Ruginoasa se face pe traseu nemarcat făcând cale întoarsă paralel cu sectorul de chei, prin dreapta sau stânga sa ori pe traseu marcat consultând harta zonei Padiș – durata 5 ore.
Nu uitați să respectați aceste locuri nelăsând deșeuri în urma voastră… sunt atât de greu accesibile și poluarea lor ar putea fi greu de remediat!
Activități în Parcul Natural Apuseni: Canyoning | Caving | Trekking
Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)