Pages Menu
Categories Menu

Traseu Via Ferrata Pietrele Negre – Vârtop

Posted in Trasee Via Ferrata |

Traseu Via Ferrata Pietrele Negre – Vârtop

Traseul de Via Ferrata din stațiunea turistică Vârtop, zona Pietrele Negre, oferă una din acele experiențe unice în special pentru cei care sunt mai începători în domeniul sporturilor montane de aventură.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Traseu Via Ferrata Pietrele Negre - Vârtop

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Traseu Via Ferrata Pietrele Negre - Vârtop 46.515671, 22.628961 Vârtop Bihor, România (Direcţii)

Deși via ferrata oferă o alternativă mai accesibilă celor care vor să cațere pe stâncă, regulile de siguranță sunt la fel de stricte.
Sfaturi: nu vă recomandăm să intrați în traseu dacă nu aveți experință avansată în parcurgerea unor astfel de trasee. Nu subestimați dificultatea traseelor de via ferrata.
Locație: traseul de via ferrata se găsește în Parcul Natural Apuseni, cu aproape 7 km (din direcția Ștei – Nucet) înainte de intrarea în stațiunea turistică Vârtop și la circa 6 km de intrarea în traseul turistic ce duce la obiectivul Groapa Ruginoasă.
Acces: la traseul de via ferrata se poate ajunge din traseul turistic cruce rosie ce pornește de la drumul național DN75.
În zona amfiteatrului Pietrele Negre, va trebui să urmăriți la urcarea spre Vârtop indicatorul triunghi roșu ce indică poteca turistică. Deși marcajul turistic o ia în stânga pe curbă de nivel, pentru a ajunge la intrarea în via ferrata trebuie să urmați cărarea ce urcă spre baza unei creste ce se vede din drumul asfaltat. Ajunși la baza crestei, va trebui să o ocoliți prin dreapta. Din această poziție veți putea vedea deja tabla ce semnalează intrarea în traseu.
Echipament necesar: cască și ham de alpinism dotat cu 2 lonje de asigurare. De preferat cele două lonje trebuie să aibă carabiniere speciale pentru via ferrata.
Nici una din piesele de echipament menționate mai sus nu este opțională.
Date generale: deși traseul nu este dificil din punct de vedere tehnic, grad B, vă sfătuim în condițiile în care nu sunteți familiarizați cu astfel de trasee să apelați la un ghid montan specializat. Este recomandat ca participanții la tură să nu aibe vârstă mai mică de 16 ani. Nu luați un copil cu voi decât dacă aveți experiență montană avansată. În această situație se recomandă asigurarea suplimentară a copilului cu o coardă sau cu o altă lonjă.

Durată de parcurgere: timpul necesar poate fi influențat de numărul de participanți la tură, condiția fizică a acestora și experiența tehnică. Pentru o echipă cu cunoștințe de parcurgere avansate timpul de parcurgere poate ajunge la până o oră. Pentru un grup mai neexperimentat, durata de parcurgere poate să crească până la 2 ore.
Tehnica de parcurgere la traseele de via ferrata
Dacă nu ați mai parcurs astfel de trasee este bine să știți că cel mai important aspect se referă la siguranța participanților. Ținând cont de echipamentul utilizat în tehnica de via ferrata, participanții trebuie să fie tot timpul asiguranți în cel puțin una din lonje, având carabiniera închisă.
Utilizând piesele metalice montate pe traseu,va trebui să urcați pe acestea, fiind asigurați tot timpul în cablul ce urcă paralel cu scoabele metalice. Mișcarea este asemănătoare urcării pe o scară abruptă.

Parcurgerea traseului începe cu o porțiune orizontală scurtă care își schimbă direcția după câțiva metri într-un pasaj vertical. Piesele metalice montate în stâncă permit o înaintare comodă atât pe verticală cât și pe orizontală. După încă două urcări ajungem deasupra coronamentului pădurii. De aici se vede deja drumul care urcă spre stațiunea Vârtop.
Ne aflăm pe un perete vertical. Datorită pieselor metalice nu este nevoie de îndemânare la cățărare, pasajele de via ferrata fiind astfel accesibile pentru aproape orice persoană.
Continuăm cu un traverseu în partea stângă a traseului. După o urcare de 4 metri ajungem la o creastă cu lățimea de aproximativ 60cm. O frumoasă panoramă se deschide în acest moment spre Varful Piatra Grăitoare și spre Varful Bihorul, cel mai înalt vârf din Munții Apuseni.
Pe aceeași creastă pe care ne aflăm acum se găsește un frumos traseu de alpinism de 3 lungimi de coardă cu dificultate tehnică 2A. Traseul de via ferrata continuă pe această creastă încă aproximativ 100m.
De aici se poate vedea tot amfiteatrul stâncos al Pietrelor Negre. Traseul se termină la un punct de belvedere de unde puteți admira toată creasta parcursă.
Retragerea din traseul de via ferrata se face întorcându-vă pe același traseu aprox 50m până ajungeți la un jgheab (vale îngustă și abruptă) care coboară la pădure. Terenul este destul de abrupt în această zonă și vă ajută dacă aveți încălțăminte cu talpă rigidă, gen boncanci. Urmați poteca de lângă peretele de stâncă și veți ajunge la drumul astfaltat.

Important!

1.Nu deschideți niciodată carabinerea în care sunteți asigurați până nu verificați dacă ați montat a doua lonjă pe segmentul de cablu care îl parcurgeți.
2. Nu parcurgeți mai mult de o persoana pe fiecare segment de cablu. Dacă nu respectati acestă recomandare, în situația unei căzături puteți să vă răniți atât pe d-voastră cât și partenerii de tură.
3. Referitor la echipamentul care îl folosiți, este bine să știți că lonjele trebuie să fie special dedicate pentru via ferrata, pentru a atenua o posibilă cădere. O lonjă neadecvată, la cădere mare, poate inclusiv să se rupă.
Dacă practicați alpinismul/escalada puteți combina traseul de via ferrata cu cățărarea traseului de alpinism menționat mai sus.
Echipament necesar la alpinism: 15 bucle echipate cu carabiniere + 2 semicorzi de 30-40m. Traseul se poate parcurge cu bocanci, papucii de cățărare sunt opționali.
Un singur pasaj vă poate pune în dificultate, în a treia lungime de coardă (ca și cap de coardă). Puteți lua cu voi în traseu inclusiv scărițele de alpinism.
Regrupările sunt echipate cu plăcuțe și verigi legate între ele printr-un lanț metalic. Traseul nu este dificil din punct de vedere tehnic dar oferă o perspectivă impresionantă asupra împrejurimilor.
Retragerea din traseul de alpinism se poate face pe traseul de via ferrata sau făcând rapel din regruparea numărul 2 printr-un jgheab. Aceasta variantă este echipată cu plăcuțe de escaladă astfel încât să poată fi parcursă la urcare ca și traseu de escaladă.

Pentru ghidaj vă recomandăm echipa AventuraBihor