Pages Menu
Categories Menu

Trasee de alergat Vartop

Posted in Trasee de alergat |

Trasee de alergat Vartop

Traseul Albastru
Lungime traseu: 22 km
Timp de parcurgere: 5,5 ore

Traseu recomandat alergătorilor începători, de nivel mediu și avansați. Timpul necesar pentru parcurgerea traseului – în funcție de pregătire – între 3 ore și 4 ore 30 minute. Traseul începe să urce abrupt pe dealul din fața pârtiei de schi, iar după o coborâre abruptă, la 3,7 km ajungem la o bifurcație unde facem stânga și urmând marcajul turistic triunghiul-galben începem să coborâm mai întâî pe o potecă turistică, apoi pe un drum pietruit. Pe drumul pietruit alergăm până la intrarea în Cheile Galbenei, după care facem dreapta și urmând marcajul punctul-galben începem o urcare lungă. În vârful pantei, la bifurcație, schimbăm pe traseul marcat cu punctul-albastru. Urmând acest marcaj ajungem la punctul de belvedere Cetățile Ponorului, după care începem coborârea către platoul Glăvoi. Ajungând la drumul pietruit virăm spre stânga și urmând marcajul turistic dungă-roșie trecem pe lângă Cabana Cetățile Ponorului. Aici traseul începe să urce, iar urcarea se termină lângă o stână. Ocolim stâna prin stânga, iar traseul care ține spre stânga începe să coboare ajungând la aceeași bifurcație la care la începutul alergării am făcut stânga. De data aceasta ne continuăm drumul drept înainte și urmând marcajul turistic dungă-roșie în sens opus, începem ultima noastră urcare. În vârful pantei găsim destinația noastră, stațiunea Vârtop.

Traseul Roșu
Lungime traseu: 23,3 km
Timp de parcurgere: 6 ore

Traseul pleacă pe drumul asfaltat din fața pensiunii Skipass către Groapa Ruginoasă. Părăsește șoseaua pe partea dreaptă, începe să urce abrupt și ajunge la Groapă. Traseul o ocolește prin partea stângă. După o nouă pantă abruptă, virează strâns către stânga și începe să coboare până ajunge într-o vale largă. De aici ne continuăm drumul în direcția de sosire pe traseul turistic marcat cu dungă-galbenă. Traseul înaintează prin pădure și la 5,6 km face o curbă strânsă la dreapta și începe să coboare pe o potecă nesemnalată. După a curbă strânsă spre stânga, ne continuăm drumul pe un teren tehnic. Continuăm coborârea până în satul Giulești, iar după o parte scurtă asfaltată până la Chișcău, unde ne vom deplasa pe traseul turistic marcat cu crucea-albastră. Traseul face un viraj spre stânga, traversează pârâul și urmând marcajul turistic cu punct-roșu începe o nouă urcare abruptă. Urmând marcajul cu punctul-roșu, după urcarea abruptă, la 13,5 km întâlnim traseul turistic marcat cu dunga-galbenă și făcând stânga îl urmăm. Traseul prezintă urcușuri și coborâșuri ușoare, iar când ajungem la marginea pădurii începe să urce din nou și trecând pe lângă ieșirea traseului de la 5,6 km urmărește traseul turistic marcat cu dunga-galbenă. Practic, pe această secțiune alergăm înapoi pe porțiunea de traseu efectuată anterior. Ajungem la o poiană unde facem dreapta și pe traseul turistic marcat cu crucea-roșie ajungem înapoi la Groapa Ruginoasă. De aici ajungem înapoi la drumul asfaltat urmând marcajul cu dungă-galbenă. De la drumul asfaltat mai avem doar 1 km până la punctul de pornire.

Traseul Verde
Lungime traseu: 23,5 km
Timp de parcurgere: 4,5 ore

Traseu recomandat alergătorilor începători, de nivel intermediar și avansați. Timpul necesar pentru parcurgerea traseului – în funcție de pregătire – între 3 ore și 4 ore 30 minute. Traseul pleacă din fața pensiunii Skipass pe drumul asfaltat, urmând traseul turistic marcat cu dungă-roșie. Începe să urce abrupt pe dealul din fața pârtiei de schi, iar după o coborâre abruptă, la 3,7 km ajungem la o bifurcație, de unde urmăm în continuare marcajul cu dungă-roșie drept înainte cu o nouă urcare. Ieșind din pădure, pe partea dreaptă trecem pe lângă o stână, după care traseul începe să coboare în direcția cabanei Cetățile Ponorului. De aici o luăm către platoul Glăvoi. Plecând de pe platoul Glăvoi la marcajul punct-galben facem un viraj strâns către stânga, urcând către peștera Focul Viu. Din acest punct traseul coboară îndelungat prin Poiana Florilor până la intrarea în Cheile Galbenei. Ajungând la drumul pietruit facem stânga și urmând marcajul turistic triunghiul-galben începem o urcare ușoară. Ajungem înapoi la bifurcație, unde facem un viraj strâns spre dreapta și urmând marcajul dungă-roșie în sens opus, începem ultima noastră urcare. În vârful pantei găsim destinația noastră, stațiunea Vârtop.