Munții Codru Moma
Munții Codru Moma ne invită la frumoase drumeții. Farmecul deosebit al acestor munții il oferă și aici peisajul carstic. Dintre obiectivele demne de vizitat ar fi de menționat celebrul izbuc intermitent de la Călugări, fenomen rar și în Europa. Izbucul de la Călugări debitează apa la intervale regulate de timp, fenomen datorat unor goluri carstice care se golesc pe principiul de funcționare a sifonului. Izbucul de la Călugări este cel mai reprezentativ izvor carstic din România, fapt pentru care a și fost declarat monument al naturii.
Tot în această zonă se găsește Peștera Câmpeneasca, care ascunde cea mai înaltă cascadă subterană din România (40 m). Tot aici se află Platoul Vașcău care cuprinde forme carsticee deosebite atât la suprafață (doline, lapiezuri, uvale, lacuri carstice, cât și subterane (avene, din care se remarca Avenul Iliei, adânc de 153 m, fiind unul dintre cele mai mari din țară.
O altă zonă deosebită din Munții Codru Moma este Valea Finișului, este o superba vale pitorească, atractivă pentru agrement, plimbări și pescuit. Tot pe această vale se găsesc ruinele Cetății Finiș, construită în secolul XIII.