Pages Menu
Categories Menu

Potențial turistic în Apuseni

Speoturism

Vizitarea peșterilor este o activitate ce atrage din ce în ce mai mulți turiști, datorită peisajelor inedite și a măreției lumii subterane.

Munții Apuseni sunt binecunoscuți pentru numeroasele peșteri ce se găsesc în subteran. Carstul din acestă regiune este de departe cel mai complex şi mai bine dezvoltat din ţară. Numărul peşterilor depăşeşte 1000. Se pot distinge peșteri uscate, peșteri cu apă (peșteri active) și avene.

Județul Bihor are un potențial turistic extraordinar în domeniul speologiei. Amintim cele mai importante peșteri și avene: Peştera Cetăţile Ponorului, Peștera Ferice, Peştera Fânaţe, Peştera Secăturii, Peștera Drăcoaia, Peştera Coliboaia, Peştera Măgura, Peștera Gălăseni, Peștera Gruet, Peștera Oșoi, Peștera Moanei, Avenul Borțig, Avenul Gemănata, Avenul Negru, Avenul Stânul Foncii etc.

Alpinismul

Munții Apuseni au potențial turistic extraordinar in domeniul alpinismului, dar din păcate neexplorat suficient de mult de alpiniști, datorită inexistenței unei infrastucturi și lipsa promovări turismului de aventură.
În județul Bihor se poate practica alpinismul în mai multe zone turistice. O primă zonă ar fi pe Defileul Crișului Repede zona Șuncuiuș – Vadu Crișului. Farmecul întregii zone este dat de abrupturile stâncoase şi de relieful carstic cu o succesiune de îngustări.

În zona văii Bulz se găsesc pereții Amfiteatrului Boghii de câțiva sute de metri și câteva muchii situate între pâraiele Oșelu, Boghii și Valea Rea.
O altă zonă cu potențial turistic extraordinar sunt Cheile Galbenei în aval de izbuc, unde pereții verticali de sute de metri oferă alpiniștilor locul ideal de aș petrece timpul.
La Cetățile Ponorului, pereții verticali ai dolinelor 2 și 3 sunt ideale pentru practicarea alpinismului.
Cu pereți verticali abrupți ce depașesc uneori 150 m, cu o albie extrem de îngustă, lustruită de ape și cu numeroase peșteri și canioane, Cheile Someșului Cald sunt printre cele mai sălbatice din Munții Apuseni, fiind un loc ideal pentru practicarea alpinismului.