Pages Menu
Categories Menu

Trasee de alergat in Stana de Vale

Posted in Trasee de alergat |

Trasee de alergat in Stana de Vale

Traseul Albastru
Lungime traseu: 20,5 km
Timp de parcurgere: 5 ore

Traseul pleacă din fața barăcii Serviciului de Salvamont în direcția Izvorului Minunilor. Trecând pe lângă izvor pornim  în sus spre stânga și urmăm marcajul turistic punctul-galben. De aici vom avea vedere spre cele 3 vârfuri ale Butesei  și spre Vârful Vlădeasa. În șa traseul virează spre stânga și pornește către Piatra Calului. Ajungând la stâlpul electric de înaltă tensiune, traseul face un viraj strâns spre stânga și începe să coboare, urmând stâlpii de beton și marcajul turistic  punctul-galben până la Cabana Patru Brazi. Această vale brăzdată de pârâuri oferă o priveliște foarte frumoasă. Plecând de la cabană ajungem la drumul asfaltat și virând spre dreapta îl urmăm pentru 2,5 km, după care facem  stânga și urmăm marcajul turistic crucea roșie, iar mai târziu punctul-albastru. După asfalt traseul urcă abrupt,  domolindu-se deasupra cascadei Ieduțu și ajungând la drumul principal în partea superioară a văii.  Pe drumul principal asfaltat facem stânga și după doar 2,5 km ajungem înapoi la punctul de pornire.

Traseul Roșu
Lungime traseu: 19 km
Timp de parcurgere: 5 ore

Traseul pleacă din fața barăcii Serviciului de Salvamont în direcția Izvorului Minunilor. Aici traseul face dreapta și urmând traseul turistic marcat cu dungă-roșie urcă în Șaua Poieni. Urmăm marcajul ocolind vârful prin dreapta, după care în șaua următoare facem stânga părăsind marcajul turistic, începem să coborâm pe lângă o stână,  în direcție Vârfului Ursu. La capătul coborârii traversăm pârâul și ajungem la Cabana Ciripa. De aici, la podul de piatră,  ne continuăm drumul paralel cu pârâul, pe malul stâng al acestuia și urmăm marcajul turistic dunga galbenă pe o pantă susținută până în șa. Ajungând în șa, ținând direcția de sosire și ocolind stânele pe stânga, începem coborârea  către Izvorul Minunilor, de unde mai avem doar 1 km până la punctul de pornire.

Traseul Verde
Lungime traseu: 12,5 km
Timp de parcurgere: 3,5 ore

Traseul pleacă din fața barăcii Serviciului de Salvamont, în direcția Cabanei Gaudeamus cu o urcare accentuată pe  asfalt. Ajungând la cabană părăsim asfaltul spre stânga și trecând pe lângă o unitate militară ajungem pe traseul  turistic marcat cu cruce-galbenă, pe care îl urmăm pentru scurt timp. În această zonă priveliștea este extraordinară: cu Vârful Bihorul în îndepărtare și pe partea dreaptă sub noi cu orașele Beiuș și Ștei. Urcarea continuă până la  Șaua Poieni, unde traseul face un viraj strâns spre stânga și coboară abrupt urmând marcajul turistic cu dungă-roșie. Traseul coboară pe lângă o stână, printr-o poiană și ne duce în pădure. Urmând în continuare marcajul turistic  dungă-roșie, traseul ajunge la Izvorul Minunilor, iar după încă 1 km înapoi la punctul de pornire.