Pages Menu
Categories Menu

Peștera cu Cristale din Mina Farcu

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Peștera cu Cristale din Mina Farcu

Peştera cu Cristale din mina Farcu este singura peşteră din România unde oricine poate admira cristale de calcit, fără a fi speolog.

Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Peştera Farcu

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Peştera Farcu 46.817081, 22.423847 Peştera FarcuGPS: 46.84381, 22.45249Mai multe informatii.. (Direcţii)

Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria Comunei Roşia şi SC Ecopiro SRL au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.
Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.
Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul) . Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.

Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veti avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.
Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri de Farcu şi „libelulele de cristal”.

În peşteră sunt amenajate două sectoare: turistic şi speoturistic.

Pentru grupurile organizate din partea agențiilor de turism, școli, universități, tabere școlare ș.a. – grupuri mai mari de 20 persoane –  vă rugăm să ne contactați de Luni până Vineri, pentru programarea vizitei, prin e-mail la: rezervari.pesteri@gmail.com (sau daca nu aveți acces la email, prin SMS la nr. telefon 0744426272), specificând peștera la care doriți să veniți (Peștera cu Cristale sau Peștera Meziad), numărul de persoane, data şi ora la care este preconizată sosirea, plus un număr de telefon/contact. Veți fi contactat în vederea confirmării programării făcute, în maxim 48 de ore.

 

PROGRAM DE VIZITARE

1 APRILIE – 19 IUNIE 2022
Luni – Marți – Miercuri – Joi – Vineri: 11:00 – 16:00* ultima intrare
Sâmbătă, Duminică și Sărbătorile Legale: 11:00 – 17:00* ultima intrare

20 IUNIE – 18 SEPTEMBRIE 2022
Luni – Marți – Miercuri – Joi – Vineri: 10:00 – 17:00* ultima intrare
Sâmbătă, Duminică și Sărbătorile Legale: 10:00 – 17:00* ultima intrare

19 SEPTEMBRIE – 30 OCTOMBRIE 2022
Luni – Marți – Miercuri – Joi – Vineri: 11:00 – 17:00* ultima intrare
Sâmbătă, Duminică și Sărbătorile Legale: 10:00 – 17:00* ultima intrare

Tarifele de vizitare sunt următoarele:

ADULŢI: 30 lei.
COPII (5 – 14 ani): 15 lei.

TARIF SPECIAL FAMILII

2 Adulti + 1 Copil (5-14 ani): 60 lei
2 Adulti + 2 Copii: 75 Lei
1 Adult + 2 Copii: 45 Lei

Pentru grupurile organizate din partea agențiilor de turism, școli, universități, tabere școlare ș.a.  vă rugăm să ne contactați de Luni până Vineri, pentru programarea vizitei, prin e-mail la: rezervari.pesteri@gmail.com (sau daca nu aveți acces la email, prin SMS la nr. telefon 0744426272), specificând peșstera la care doriți să veniți (Peștera cu Cristale sau Peștera Meziad), numărul de persoane, data şi ora la care este preconizată sosirea, plus un număr de telefon/contact. Veți fi contactaţi, în vederea confirmării programării făcute, în maxim 48 de ore.

 • Tura ghidată în peşteră durează aproximativ 25 minute;
 • Temperatura în interiorul peşterii este de 9-12 0C;

Membrii Federaţiei Române de Speologie cu legitimaţia vizată pe anul în curs şi reprezentanţii autorităţii de mediu în control beneficiază de gratuitate.

REGULI DE VIZITARE

Peștera cu Cristale din mina Farcu deține elemente de patrimoniu natural și cultural unice, accesibile acum publicului larg datorită eforturilor speologilor și oamenilor de știință care au lucrat în peșteră precum și datorită amenajărilor moderne realizate de către custodele peșterii. Pentru ca și generațiile viitoare să poată beneficia de acest patrimoniu este nevoie de sprijinul tau, dragă vizitatorule. De aceea te rugăm să respecți regulile de mai jos și să nu uiți că, pentru puțin timp, ești musafir al Peșterii cu Cristale din mina Farcu. Mulțumim pentru vizită, sunteți bineveniți!

 • Este interzis să rupeţi flori, arbuşti, plante, etc., acestea sunt protejate prin lege!;
 • Este interzisă perturbarea exemplarelor sau coloniilor de lilieci existente pe traseul vizitabil ;
 • Este interzisă adunarea pietrelor de pe poteca de acces din interiorul peşterii;
 • Vă rugăm NU atingeţi, rupeţi sau adunaţi formaţiuni sau roci din interiorul peşterii;
 • Respectaţi traseele de acces la peşteră; accesul se face pe drumul pietruit şi pe poteca amenajată;
 • Respectati cu stricteţe indicaţiile ghizilor în timpul vizitării peşterii;
 • Nu este permis accesul cu animale de companie în interiorul peşterii; acestea pot însoţi turiştii doar până la intrarea în peşteră;
 • Vă rugăm NU perturbaţi liniştea naturii şi a celorlalţi turişti;
 • Este interzisă aruncarea gunoaielor și deșeurilor în peşteră, folosiți locurile special amenajate din perimetrul parcării.
 • Folositi numai toaletele amplasate în parcarea ce deserveşte peştera;
 • Este interzisă organizarea de grătare, mese, camparea în incinta parcării şi a perimetrului peşterii;
 • Parcarea se va efectua numai în locurile special amenajate în acest sens
 • Turiştii sunt rugati să parcurgă cu atenţie traseul de acces la peşteră; Personalul NU îşi asumă responsabilitatea pentru accidentele survenite din cauza neatenţiei turiştilor sau a nerespectării indicaţiilor ghizilor şi a custodelui, atât în interiorul peşterii cât şi în exterior!
 • Este interzisă comercializarea și/sau promovarea oricăror servicii sau produse în perimetrul de acces la peșteră fară acceptul prealabil al custodelui peșterii și al Primăriei Roșia.

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)