Pages Menu
Categories Menu

Valea și Cascada Boiului

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Valea și Cascada Boiului

Valea Boiului este una dintre cele mai frumoase văi din Munții Pădurea Craiului aflându-se pe raza localității Lorău a județului Bihor, la circa 69 km de Oradea.

Putem ajunge în satul Lorău din Bratca, cu trenul pe ruta Oradea – Cluj,  ținând cursul Crișului Repede pe drumul, ce urmează calea ferată pe direcția Oradea – Cluj, până la podul de peste Crișul Repede, însemnând o distanță de circa 3 km.  Cu mașina, accesul se face de pe drumul județean 108I care leagă Bratca de localitatea Bulz.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Cascada Boiului

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cascada Boiului 46.904014, 22.619562 Cascada BoiuluiGPS: 46.906301, 22.617803Povestea locului... (Direcţii)

În aceasta zonă se află Valea Boiului și cascada cu același nume.

Accesul către Valea Boiului este unul de un pitoresc aparte. Trebuie să străbați satul Lorău ca s-ajungi la obiectiv. Satul stă răsfirat pe dealurile din zonă ca o oază de case și pâlcuri de căpițe de fân, adunat cu grabă de săteni din calea ploițelor de vară. Drumul de piatră scârțâie sub bocanc sau sub roțile bicicletei amintindu-ți că exiști și că abia aștepți să vezi cascada. Se mai aud, poate, tălăngile purtate de oile ce pasc nestingherite pășunile locului, ciripitul păsărilor, jocul vesel al copiilor din sat.  De vizitezi vara locurile acestea, peisajul e la superlativ greu de culoare, de verde mai ales, verde de păduri, pășuni și grădini, tarlale de pământ cultivat. Miroase a reavăn și crud, a vânt curat și rază blândă de soare. E liniște și e pace în satul Lorău. Biserica albă amintește de puritatea satului românesc iar sătenii ieșiți pe ogoare, de bunicii de altădată. Zâmbesc!

În scurt timp, drumul devine forestier și mai apoi, potecă. Va intra în pădure și va ține calea văii și a izvoarelor până la aproape 200 de metri distanță de cascadă, porțiune aceasta fiind lipsită de potecă.

Valea cu origini carstice, lipsită însa de chei, este urmărită de abrupturi prezente când pe o parte când pe alta, excepție făcând tronsoanele în amonte de fosta moară țărănească de la „Caduri”, în apropierea cascadei de la Șipote și aval de confluența cu Valea Arsurii pana la vărsarea sa în Crișul Repede. Aici valea descrie o serie de coturi bruște și este dominată pe stânga de un abrupt de peste 125 m.

[rev_slider alias=”ValeaBoiului”]

Cascada Boiului dă o picătură de extrem văii destul de liniștite și reprezintă specificul obiectivului nostru. Situată la capătul din amonte al văii Boiului, cascada se desfășoară in două trepte. Apa cade de la o înălțime de 7 metri peste un prag din albia sa înspumată. Cascada emană frumusețe atât prin sunetul dat de căderea de apa cat și de acumularea de la baza ei, din care pârâul coboară peste un al doilea prag, mai mic, pierzându-se mai apoi printre versanții văii.

De la cascadă, în amonte, se poate urca prin apă până la cea de-a doua cascadă, mai mică. Valea este însoțită de cataracte mici și frumoase și de câte un izbuc ce izvorăște ca să-i mai încarce debitul.

Aflându-te în zonă, poți vizita și alte obiective la fel de pitorești cum ar fi Valea Brătcuței a localității Bratca, localitatea Șuncuiuș cu Peștera Vântului, Unguru Mare, Peștera Bătrânului si Izbândiș, localitatea Bulz si Peștera din Valea Leșului.

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)

Accesibil de pe traseul:    Circuitul Valea Boiului

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)