Rezervaţia Defileul Crişului Repede se află în Munții Pădurea Craiului și are o suprafaţă de 219,70 ha. Este cuprinsă între localităţile Şuncuiuş şi Vadu Crişului, pe o lungime de 3 km, de-o parte şi de alta a Crişului Repede.
Frumuseţea şi sălbăticia peisajului din Defileul Crişului Repede, bogăţia elementelor floristice termofile rare, numeroasele peșteri precum şi prezenţa Peşterii de la Vadu Crişului au făcut ca această regiune să fie constituită ca rezervaţie naturală. Farmecul întregii zone este dat de abrupturile stâncoase şi de relieful carstic cu o succesiune de îngustări, cu aspect de cheie sculptate în roci calcaroase.
Defileul Crișului Repede, în afară de sectoarele tipice de chei carstice, adăpostește numeroase peșteri. Peștera Vântului este cea mai mare peșteră din România, cu o lungime totală de 47 km, a 20-a din Europa și a 40-a din lume.
Tot pe Defileul Crișului Repede se află Peștera de la Vadu Crișului declaratǎ monument al naturii, cu o lungime de 2700 de metri, din care se poate vizita 680 m. Binteînțeles nu trecem cu vederea cascada de 12 metri pe care o formează apa ce iese din peștera de la Vadu Crișului și nici înteresanta floră și faună pe care le adăpostește acest pitoresc defileu. (au fost identificate peste 1500 de specii de plante)
Tot în zona Defileul Crișului Repede, se află Vama sării – o construcţie din piatră din secolul XIII, loc de oprire al plutelor (azi Casa Zmeilor), situată pe versantul drept al defileului, unde se practica plutăritul pe Criş.
Activități pe Defileul Crișului Repede Trasee turistice în Munții Pădurea Craiului
Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)