Pages Menu
Categories Menu

Lacul Vida – O portiță spre poezie și contemplare

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Lacul Vida – O portiță spre poezie și contemplare

Prima mea întâlnire cu lacul Vida a fost undeva în preajma unui revelion petrecut într-un sătuc din vecinătate. Eram un grup de fete și băieți și ne-am propus sa ne ”aventurăm” într-o plimbare ușoară pe Cheile Videi. Am dat de lac si ne-am oprit să-l contemplăm… așa înghețat si rece și înconjurat de păduri tot înghețate și reci. Ne minunam de ”fântâna” aceea din cursul său în care se scurgeau apele lacului, dispărând undeva în adâncuri… În final, ”aventura” s-a condimentat cu o tură de înot pusă la cale de doi dintre voinicii din grup.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Lacul Vida

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Lacul Vida 46.860572, 22.309713 Lacul VidaGPS: 46.86094, 22.30929 Povestea locului (Direcţii)

Si-a venit vara…
În comuna bihoreană Dobrești se află lacul Vida, un baraj construit din anrocamente și pus în folosul minelor care extrăgeau pe vremuri bauxită. Suprafața sa este de 6 ha iar lungimea de circa 2 km, având 10 m înălțime și o lungime a coronamentului de 70 m. Prin construirea lui s-a obținut acumularea a 0,4 milioane mc de apă iar pentru evacuarea surplusului, acesta a fost prevăzut cu un deversor de tip pâlnie, acea ”fântână” ce reprezintă curiozitatea locului și un caz unic de acest fel.

Accesul către lac se poate face de pe drumul european E79, fiind amplasat la o distanță de doar 40 de km de Oradea.
Farmecul lacului Vida este sporit de claritatea și culoarea apei cantonată aici și care ar fi, după spusele unora, la fel de frumoasă ca și cea din lacurile exotice ale zonelor tropicale. Vara verdele este mai îndrăzneț decât oricare culoare și e prezent pretutindeni: de jur-împrejurul lacului, în apele sale în care se oglindește și unde mai face loc doar cerului albastru. E un spațiu de-o liniște deplină și de armonie și o destinație ideală pentru un week-end de relaxare si odihnă, de recreere și oxigenare. Malul lacului este prevăzut cu un drum forestier de pe care se poate admira, într-o plimbare ușoară, peisajul natural al locului. Dacă urmezi firul apei care alimentează lacul, ajungi la izvor. Aici se află o peșteră folosită pe vremuri ca refugiu. Zona este împânzită de peșteri, aproximativ 300 la număr, multe din ele nedescoperite încă. Împrejurimile sunt presărate cu numeroase izvoare ( Izvorul Toplița ), izbucuri și caverne, iar Cheile Videi, care impresionează prin lungimea lor de aproximativ 10 km (de altfel cele mai întinse din Munții Apuseni), reprezintă un alt spectacol vizual unic.
Lacul prezintă interes si pentru pasionații de pescuit care pot prinde păstrăvi de lac, cleni și bibani. Deși există doar o pensiune construită în apropiere, casele localnicilor sunt amenajate pentru a primi tot soiul de turiști, care mai au oportunitatea de a vizita aici și biserica din Luncasprie, un monument istoric ce datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea și Monumentul Eroilor din Dobroești care s-au sacrificat în Primul și al doilea Război.

… Să plutim cuprinşi de farmec
Sub lumina blândei lune –
Vântu-n trestii lin foşnească,
Unduioasa apă sune! … ( Mihai Eminescu )

 

Activități în Munții Pădurea Craiului: Canyoning | Caving | Trekking

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)