Pages Menu
Categories Menu

Groapa Ruginoasă – O gură de Iad într-un colț de Rai

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |


O gură de Iad într-un colț de Rai

Fenomen geologic natural, Groapa Ruginoasa este o ravena de peste 600 de metri diametru si 100 de metri adancime, formata in urma unui proces eroziv foarte activ. In urma fiecarei ploi, Groapa Ruginoasa isi devzaluie tot mai mult din ranile sangerii sapate in depozite de cuartite, fresii si argile rosii. Siroaiele de apa de pe versanti se scurg in vai adanci si stramte ce dau aspectul unui canion. Suprafata erodata ocupa aproximativ 20 ha iar volumul de material erodat se estimeaza la circa 7 milioane de metri cubi.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Groapa Ruginoasa

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Groapa Ruginoasa 46.523718, 22.653154 Groapa RuginoasaGPS: 46.527266, 22.652674Povestea locului...Vârtop, Romania (Direcţii)

Fenomenul se petrece in Muntii Batrana, parte a Muntilor Padis-Scarisoara din Apuseni, la o altitudine de 1400 de metri fiind strabatut de Valea Seaca, recunoscuta datorita sectoarelor impresionante de chei ce pot fi parcurse doar de catre alpinisti. Din punct de vedere administrativ, ravena se afla pe teritoriul localitatii Pietroasa din Judetul Bihor, facand parte din Parcul Natural Apuseni.
Pe la finele secolului 19, Marcian Bleahu, relateaza in cartea sa “Dincolo de peisaj” ca Groapa Ruginoasa era prezenta pe hartile zonei ca o mica depresiune cu diametrul sub 200 m. De atunci si pana azi, ravena si-a largit suprafata de pana la 1 km diametru si creste cu fiecare ploaie care poarta cu ea suspensii de pietre si argila, prin apa Vaii Seci pana la Galbena si Crisul Pietros.

Este bine de stiut ca drumul pana la Groapa Ruginoasa nu este unul lesne de parcurs. Asadar, accesul cu masina se poate face de pe drumul dinspre Arieseni spre Stei, imediat dupa Vartop, cam la 500 de metri, urmează, pe şosea, prima curbă la stânga de 180 de grade, unde un indicator marcheaza punctul unde va trebui sa renunti la confort ca sa ajungi la Ruginoasa. Desi marcat, drumul e anevoios. Pantele destul de abrupte pe alocuri ingreuneaza suisul, crescand astfel durata parcurgerii lui de la 25 de minute, cat este specificat pe marcaj, la circa 40 de minute. Asadar, nu da crezare timpului de parcurgere estimat de pe panoul informativ care indica drumul spre Groapa. Trebuie sa tineti cont ca, fiind insotiti de copii ori de rucsaci prea grei, ori conditia fizica nu este una chiar excelenta, va trebui sa dublati sau triplati timpul de parsurs. Poteca este marcata prin dunga rosie si incepe domol, dandu-ti senzatia unei plimbari placute prin parc. Dupa doar 100 de metri, insa, drumul de pamant batatorit se „asezoneaza” cu bolovani din ce in ce mai mari si urcusul devine tot mai abrupt. Traseul presupune catarare pe alocuri si bune abilitati de echilibristica insa nimic din toate acestea nu te pot determina sa renunti. Vei fi absorbit de frumusetea si maiestria cu care, drumul nostru, este modelat de talentata natura. Ti se va alatura si ea, fiindu-ti sprijin de nadejde in parcursul tau. Printre brazii desi, lumina soarelui se strecoara in raze rosietice pana pe pamantul cenusiu, creand o atmostefa de basm. Nu mai vorbesc de aerul proaspat si racoros de umbra cu aroma de brad… Atentie sporita, insa la glezne si la cazaturi !

Greul trece odata cu portiunea placata cu bolovani si se deschide intr-o poiana de iarba si flori. Poteca se contiua prin valea dintre Varful Tapu si Varful La Trei Morminti, capatul acesteia, usor in urcare, dand senzatia ca se termina in cer. In acest „cer” se va deschide Groapa Ruginoasa, o gura de iad rosu-portocaliu, o „rana deschisa” a muntelui care pare ca se largeste mereu ca sa inghita in ea pamantul viu ce o inconjoara, un „frumos proces de distrugere” a naturii, un spectacol!
De la Groapa Ruginoasa se pot observa in departare, Pietrele Galbenei, Cetatile Ponorului, Platoul Padis, Poiana Florilor.

Iata cateva obiective ce pot fi vizitate in apropierea Gropii Ruginoasa:
Varful Tapul – varful situat chiar langa Groapa Ruginoasa, de unde o sa aveti o priveliste spectaculoasa asupra satului de vacanta Vartop-Arieseni si a partiilor de la Vartop.
Pietrele negre – de pe varful carora se deschide o panorama splendida asupra Varfului Bihorul.
Partiile de la Vartop – acestea in special in anotimpul de iarna.
Pestera Portile Bihorului – o pestera cu o intrare gigantica ce va da acces la fundul unui aven spectaculos
Cascada Varciorog – o frumoasa cadere de apa de 15 metri inaltime situata la poalele Varfului Piatra Graitoare

Activități în Parcul Natural Apuseni Trasee turistice în Parcul Natural Apuseni

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)