Pages Menu
Categories Menu

Valea Mişidului – un loc in inima Muntiilor Padurea Craiului

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Valea Mişidului – un loc in inima Muntiilor Padurea Craiului

Valea Mişidului este una dintre cele mai frumoase văi din Munții Pădurea Craiului aflându-se pe raza localității Suncuius a județului Bihor, la circa 70 km de Oradea.

Putem ajunge în satul Suncuius cu trenul pe ruta Oradea – Cluj. Cu mașina, accesul se face de pe drumul european E60, Oradea-Cluj, urmand drumul județean 108I, din satul Topa de Criş. La  Cheile Mişidului se ajunge traversând Crişul Repede peste podul suspendat din apropiere de Peştera Unguru Mare.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Valea Mișid

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Valea Mișid 46.932301, 22.541413 Valea MișidGPS: 46.928696, 22.540083 (Direcţii)

Valea Mişidului este o vale sălbatică şi spectaculoasă datorită peisajului carstic, care este reprezentat de numeroase peșteri si chei salbatice. Valea Mişidului oferă calatorului, peisaje sălbatice, vegetatie bogată, mici căderei de apă, peșteri și o gamă diversă de floră și faună specifică Muntiilor Padurea Craiului. Denumirea vaii provine de la Râul Misir sau Râul Mișid care este un curs de apă, afluent al râului Crișul Repede. Valea Mişidului are o lungime de aproximativ 5 km, este o vale accesibila pentru toata lumea, fiind marcata cu triunghi albastru, este un traseu relaxant deosebit de frumos, o placere sa te plimbi prin salbaticia Muntiilor Padurea Craiului.

Cu cat inaintam mai mult in inima muntilor, peisajul devine tot mai salbatic si izolat si ajungem in fata unei pesteri. Peștera Moanei are o lungime de de 1170 m, din care 120 m poate fi vizitată fără probleme de orice turist cu condiția să aibă la el frontala. La circa 30m diferenţă de nivel în urcuş pe stânga, se găseşte Peştera Lesiana, vizitabilă pe circa 140 m lungime.

Acces de pe traseul:  Traseul Cabana Peştera Vadu Crişului – Valea Mişidului – Peştera Moanei

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)