Piatra Galbenei privita din Poiana Florilor în lumina soarelui îți dă impresia că este un zid de cetate, apărând frumusețile platoului Carstic Padiș.
Piatra Galbenei reprezintă unul din cele mai frumoase puncte de belvedere din Munții Apuseni și unul dintre cele mai mari abrupturi ale Munţilor Bihorului. Ajunși la altitudinea de 1234 m, urmărim marginea prăpastiei, spre stânga sau spre dreapt, pentru a cauta un loc ideal de a poposi in iarba cuibarita intre stanci.
Piatra Galbenei ne ofera largi privelisti, iar la picioarele noastre se deschide o prapastie adanca, dincolo de care, inconjurata de intinse paduri de fag se desfasoara ca un ochi Poiana Florilor.
Peste taietura adanca a vaii Galbena, pe care o banuim doar, se ridica contraforturile impadurite ale masivului Tapu. Profilate pe cer se insiruie de la stanga la dreapta varfurile Vartopu, Tapu, Stirbina, Giunșu, iar intr-un plan mai indepartat varful Tătăroaia, cu poiana sa caracteristica.
Insa vederea este atrasa de Groapa Ruginoasă, imensa mancatura de apa deschisa ca o rana rosie in pieptul muntelui Țapu. Ea constituie obârșia Văii Seci, a cărei tăietură adâncă o putem urmări până în valea Galbene.
Peretele alb de stâncă lucește în soare străjuind Poiana Florilor, ca un zid de cetate apărând frumusețile platoului Carstic Padiș.
Liniștea acestui loc, văile prăpăstioase, sălbatice și întunecoase, priveliştile largi și uimitoare oferite de Pietrele Boghii, trezește în sufletul turistului un sentiment de libertate și liniște.
Accesibil de pe traseul: Traseul Circuitul Văii Galbena
Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)