Pages Menu
Categories Menu

Pestera Ghetarul Focul Viu – al treilea ghetar subteran din Romania

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |

Pestera Ghetarul Focul Viu – al treilea ghetar subteran din Romania

Pestera Ghetarul  Focul Viu este ca marime al treilea ghetar subteran din Romania. Ghetarul Focul Viu este situat in zona turistica Padis, Muntii Apuseni si este una dintre cele mai importante atracţii ale Parcului Natural Apuseni.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Peştera Ghețarul Focul Viu

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Peştera Ghețarul Focul Viu 46.575014, 22.680137 Peştera Ghețarul Focul ViuGPS: 46.57516, 22.67998 (Direcţii)

Pentru a ajunge la pestera se coborî până jos la gura peşterii, pe măsură ce coborâm simţim frigul tot mai pătrunzător şi parcă ne îngheaţă răsuflarea. Aici este amenajat un balcon din lemn din care se pot admira formaţiunile de gheaţă (recent s-au montat gratii metalice la intrare). Sala mare, inaltă de aproximatov 50 de metri este ocupată în centru de o imensă movilă de lemne putrede, acoperite de gheaţă şi zăpadă, căzute prin larga fereastră din tavan, prin care pătrunde lumina. Podeaua peşterii o formează un masiv de gheaţă care ocupă întreaga sală şi pe care se află stalagmite şi coloane de gheaţă.

Este recomandabil ca vizitarea Gheţarului să se facă în jurul prânzului, când soarele care pătrunde prin spărtura din tavan produce jocuri de lumini foarte frumoase, de unde şi denumirea gheţarului Focul Viu. De la locul de popas, se poate urca în paralel cu intrarea în peşteră timp de 2-3 minute pe o potecă slab evidenţiată şi nemarcată putându-se admira gheţarul prin spărtura din tavan.
Accesibil de pe traseul: Traseul Circuitul Văii Galbena