Pages Menu
Categories Menu

Izbucul Galbenei – un ochi de apă liniștit

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |

Izbucul Galbenei – un ochi de apă liniștit

La piciorul unui perete vertical de calcar de câțiva metri inaltime se afla un mic lac liniștit de 6-8 m diametru, este Izbucul Galbenei. La prima vedere am zice că este un lac dacă la dreapta apa nu s-ar prăvăli înspumată într-o cascadă cu debit mare, este singurul indiciu că aici țâșnește de sub pământ un adevărat râu cu debit considerabil.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Izbucul Galbenei

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Izbucul Galbenei 46.557551, 22.679772 Izbucul GalbeneiGPS: 46.557551, 22.679772Padiş, Bihor County, Romania (Direcţii)

Apa albăstruie-verzui, puțin lăptoasă și foarte rece, ne trădează lungul traseu subteran pe căi necunoscute. De fapt este apa care a intrat în Cetățile Ponorului și care drenează subteran întregul bazin închis Padiș-Cetățile Ponorului.
Izbucul Galbenei este o adevărată oază de relaxare din mijlocul pădurii, un loc în care poți să contemplezi.
Izbucul Galbenei şi împrejurimile acestuia au fost declarate monument al naturii, iar intregul sector de chei a fost constituit în rezervatie naturală mixtă, aflându-se în custodia Parcului Natural Apuseni (Bleahu, 1976).


Acces de pe traseul: pg Traseul Circuitul Văii Galbena

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)