Pages Menu
Categories Menu

Molhașurile de la Izbuce – Turbăria Apusenilor

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |

Molhașurile de la Izbuce – Turbăria Apusenilor

Molhașurile de la Izbuce (turbării active) se află în zona de conservare specială a Parcului Natural Apuseni, care cuprinde cele mai valoroase elemente ale patrimoniului natural din interiorul Parcului Natural Apuseni. Aceste zone au fost instituite prin Ordinul de Ministru nr 552/2003. Datorită fragilității deosebite ale acestor habitate de turbărie, activitațile turistice desfășurate aici sunt restrânse la vizualizarea lor din acest turn de observații, fără a intra în turbărie, fapt care ar fi imposibil și datorită umiditații excesive a acestor habitate.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Rezervaţia Molhaşurile de la Izbuce

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Rezervaţia Molhaşurile de la Izbuce 46.591126, 22.761288 Rezervaţia Molhaşurile de la Izbuce GPS: 46.591126, 22.761288 Mai multe informatii... (Direcţii)

Molhașurile de la Izbuce sunt turbării active ce se formează în zone umede pe un sol silicios.
În afara sfagnumului (mușchi de turbă) care are grosimea de peste 1 m, în molhașuri se găsesc numeroase plante, cum ar fi: planta carnivoră ocrotită prin lege Roua cerului (drosera rotundifolia), este unica plantă carnivoră terestră din România, mușchiul Polytrichum, graminee Carex, Deschampsia și Nardus, o rară specie balcanică de pintenel (Pedicularis limogena), obișnuitele plante de umezeală (șopârlița, bumbăcarită și pufuliță), multe afine și merișoare.

Molhașurile de la Izbuce au un aspect pitoresc datorită coloritului ruginiu și a ochiurilor de apă neagră ,,tăuri fără fund”, peisajul este de o mare frumusețe și sălbăticie.
Tăurile negre din turbărie sunt considerate ,,Ochii negrii ai naturii”.

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)