Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Izbucul Izbândiș, al 2-lea cel mai adânc izbuc din România

Posted in Obiective naturale |

Izbucul Izbândiș, al 2-lea cel mai adânc izbuc din România

0 Flares 0 Flares ×

Izbucul Izbândiș este al 2-lea cel mai adânc izbuc din România -91m și se află în munții Pădurea Craiului în extremitatea de sud-vest a comunei Şuncuiuş.
Cursul de apă debuşează dintr-un sifon ce formează la ieşire un lac de culoare albastru turcoaz , aflat pe dreapta văii, la baza unui abrupt în care se înscrie peştera cu acelaşi nume.

Obțineți indicații de orientareCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Peştera și Izbucul Izbândiş

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Peştera și Izbucul Izbândiş 46.933253, 22.520729 Peştera și Izbucul Izbândiş GPS: 46.933265, 22.520715 Mai multe informatii...IZBANDIS, Suncuius, Bihor County, Romania (Direcţii)

Din nefericire, Izbucul Izbândiș are o poveste tristă, în acest loc și-a pierdut viața în anul 1984, la adâncimea de -40 de metrii unul dintre cei mai mari speologi și scufundători Gabor Halasi.
Cea mai mare parte a acestui sifon (241 m), se pare că a fost parcursă de Gabor Halasi în 1984 când, din motive necunoscute nu s-a mai întors, corpul său neînsufleţit a fost găsit, după lungi şi anevoioase căutări, la o depărtare de 200 m de la intrare.

În anul 2014, speologii au pus o placă comemorativă în acest izbuc în memoria lui Gabor Halasi.
Scafandrii speră că această placă montată în adâncuri va rezista în timp, astfel că toți cei care se vor scufunda în Izbucul Izbândiș să își amintească de speologul orădean.

Pînă nu demult, apele acestui izbuc reprezentau o importantă sursă de energie pentru punerea în funcţiune a unor joagăre şi mori ţărăneşti, ce se aflau în lungul văii, iar în prezent, ca şi în trecut, ele servesc la alimentarea cu apă a gospodăriilor din apropiere, respectiv din Şuncuiuş.

Izbandis 1 - Foto Ivan Nagy-logoIzbandis 2 - Foto Ivan Nagy-logoIzbucul izbandis01Izbucul Izbândiş verticalIzbucul Izbândiş

Trasee care străbat Izbucul Izbândiș: Traseul Şuncuiuş – Peştera Bătrânului Traseul Cabana Peştera Vadu Crişului – Şuncuiuş

0 Flares Twitter 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Facebook 0 0 Flares ×