Pages Menu
Categories Menu

Traseul Saritorii Iedutului

Posted in Trasee turistice în Stâna de Vale |

Traseul Saritorii Iedutului

Traseu: Traseul Saritorii Iedutului
Marcaj: Cruce Rosie (CR)
Tip de traseu: Se poate parcurge în proporție de 95% pe bicicletă, cu o atenție sporită pentru a nu genera conflicte de utilizare a traseului cu cei care îl parcurg prin trekking.
Lungime traseu: 7,5 Km
Timp de parcurgere: 6 ore
Dificultate: Ușor
Acces în zonă: Cu maşina pe drumul E79 pana in orasul Beiuș ( ruta Beiuş – Stâna de Vale 27 km) sau către satul de vacanță Coada Lacului (pe ruta Bucea – Bulz – Remeți –   Coada Lacului 33 km)
Puncte de înteres:  Cascada Săritoarea Ieduţului, Cascada Vălul Miresei.

Exportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completExportare ca ARML pentru browserul Wikitude Augmented-Reality
Traseul Saritorii Iedutului

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

| km | | +m -m | download fișier GPX download fișier GPX
Traseul Saritorii Iedutului: 46.709501, 22.576389

Traseul pornește la 600 m amonte de confluența Văii Părăuța cu Valea Iadului, urcând ușor pe un drum forestier, din drumul care leagă Coada Lacului de Stâna de Vale (DJ 108J). Urmăm marcajul cruce roșie, semnalizat inclusiv pe un panou de orientare poziționat la accesul spre drumul forestier respectiv. După 500 m parcurși pe drum putem observa în dreapta valea Părăuța. Vom urma versantul drept al văii pentru aproximativ 2.5 km, timp de aproximativ 45 minute de urcuș relativ lejer. Ajungem într-o poiană mai largă de unde o cotim spre stânga, pe drumul pietruit, urmând marcajul. După aproximativ 500 metri intersectăm drumul forestier care coborară din Șaua Băița împreună cu marcajul punct albastru. Ne aflăm în Poiana lui Ilie, punct de unde putem observa câteva construcții și o stână. Continuăm parcursul la vale, urmând marcajul comun cruce roșie și punct albastru pentru aproximativ 15-20 minute. Panta devine mai accentuată, recomandăm bicicliștilor prudență sau deplasarea pe lângă bicicletă pentru porțiunea finală a coborâșului la Pârâul Ieduțu. Traversăm pârâul și urcăm într-o curbă la dreapta până într-o poiană în care se pot observa câteva instrumente albe de măsurat precipitațiile. Punctul albastru urmează spre stânga versantul drept al văii Ieduțu, iar traseul nostru continuă ușor spre dreapta. După câteva minute ajungem la o parcare de biciclete de unde putem coborî să admirăm Săritoarea Ieduțului, o cascadă superbă de aproximativ 10 m înălțime. Revenim la parcarea de biciclete și continuăm parcursul pe drumul forestier pentru aproximativ 1 kilometru, cu mențiunea că ultima parte a coborâșului este accidentat, fapt care parcurgerea traseului cu bicicleta, pe porțiune respectivă, este nerecomandată. Ajungem într-o poiană unde intersectăm drumul județean de pe care am pornit în circuit.

Dacă suntem însetați putem merge 500 m în amonte până la izvorul Murgașu pentru a ne alimenta cu apă. Urmăm drumul în aval, iar după 300 m de la ieșirea crucii roșii în drumul județean putem admira frumoasa cascadă Vălul Miresei, chiar de la baza ei, coborând scările metalice amenajate în vederea vizitării acesteia. Continuăm în aval, depășim pârâul Ieduțu, care vine din stânga și confluează cu Valea Iadului și după aproximativ 20 de minute ajungem la punctul de plecare în traseu. Traseul se recomandă a fi parcurs în sensul descris; în sensul contrar urcușurile fiind mai accentuate.

Afișează Elevația Traseului Harta Traseelor Montane din Bihor