Pages Menu
Categories Menu

Traseul Stâna de Vale – Vârful Buteasa

Posted in Trasee turistice în Stâna de Vale |

Traseul Stâna de Vale – Vârful Buteasa

Traseu:   Stâna de Vale – Izvorul Minunilor – Aria Vulturilor – Poiana Munceilor- Canton Ciripa – Cantonul Gruieşu – Poianana Stânişoara – Vârful Buteasa
Marcaj: Triunghi rosu (TR)
Tip de traseu: Traseu de legătură între staţiunea Stâna de Vale şi Cabana Vărăşoaia din zona Padiş, cu traversarea a două creste muntoase.
Lungime traseu: 12 Km (dus)
Timp de parcurgere: 4 ore (dus)
Dificultate: Medie,  accesibil iarna pe schiuri de tură
Acces în zonă: Cu maşina urmând drumul E79 pâna în orașul Beiuș (pe ruta Beiuş – Stâna de Vale 27 km)
Puncte de înteres:  Izvorul Minunilor, Aria Vulturilor, Izvorul Esmeralda, Poiana Stânişoara, Barajul Dragan, Vf Buteasa (1792 m)

Citeste despre Vârful Buteasa rezervaţia naturală la 1792 m

Exportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completExportare ca ARML pentru browserul Wikitude Augmented-Reality
Traseul Stâna de Vale-Vârful Buteasa

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

| km | | +m -m | download fișier GPX download fișier GPX
Traseul Stâna de Vale-Vârful Buteasa: 46.690311, 22.678871

Traseul TR   porneşte din Stâna de Vale, împreună cu banda galbenă, banda albastră şi crucea albastră. Trecem de Izvorul Minunilor, iar după un urcuș ajungem in Aria Vulturilor (1345 m), o frumoasă poiană. Ne continuam traseul până în păşunea de pe Culmea Muncelu, unde se intersectează cu marcajul BA (Lacul Leşu – Stâna de Vale) şi cu PG (Circuitul Staţiunii Stâna de Vale). De aici coborâm prin pădure pe o potecă de culme până la Cantonul silvic Ciripa. Traseul este comun cu traseul Stâna de Vale – Cascada Moara Dracului (CA) până în poiana de unde porneşte derivaţia spre cascadă.

Noi continuăm urcuşul pe un picior de munte până la golul alpin, unde se poate observa rămăşiţele cantonului Gruieşu. De aici cotim puţin spre stânga, trecem prin poiana Stânişoara și ajungem în şaua (1682m) dintre vârful Stânişoara şi vârful Buteasa (marcajul e comun, cu bandă galbenă până aici). De aici poteca se continuă pe culme spre nord, aproximativ 1.7 km, încă o jumătate de oră de mers pănă la vârful Buteasa (1792m) de unde se deschide o largă panoramă asupra întregului masiv al Vlădesei: la nord-vest, la nord-est putem să admirăm creasta Piatra Calului și creasta Muncei, iar la est-sud crestele Poieni si Bohodei. Întoarcerea se face pe acelaşi drum.

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)

 

Afișează Elevația Traseului | Harta Traseelor Montane din Bihor