Pages Menu
Categories Menu

Cheile Lazuri – printre cele mai impresionante chei din Munții Pădurea Craiului

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Cheile Lazuri – printre cele mai impresionante chei din Munții Pădurea Craiului

Cheile Lazurilor sînt situate în Munții Pădurea Craiului, între confluenţa cu Valea Toplicioara, în amonte şi satul Lazuri, în aval. Accesul la chei se face prin localitatea Lazuri,  sat care aparține de Comuna Roșia pe drumul Beiuş-Aleşd, urmănd firul apei Lazuri.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Cheile Lazuri

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cheile Lazuri 46.815921, 22.432795 Cheile LazuriGPS: 46.818, 22.43347Povestea locului... (Direcţii)

Cheile Lazuri sunt cele mai impresionante chei din Munții Pădurea Craiului, sunt greu de parcurs și necesită traversări repetate ale apei. Au o lungime de peste 5 km și se prezintă sub forma unei văi normale, foarte îngustă, cu adîncimi cuprinse între 100—250 m. cu versanţi simetrici, avînd din loc în loc cîteva promontorii golaşe, ţancuri şi piramide calcaroase care îi dau, de fapt, aspectul de cheie. Acest caracter este mai pregnant în sectorul dinspre aval unde valea se îngustează foarte mult, versanţii devin verticali.

Dupa circa 1 km de mers prin chei ajungem la o mica, dar frumoasă cascadă, iar în versantul drept la 35 m diferenta de nivel se deschide intrarea impunătoare a peșterii Roșie, iar în versantul stâng Peştera Alba.  În afara deschiderii largi peștera nu prezintă înteres turistic, dar urcușul de circa 70m diferență de nivel merită parcurs pentru priveliștile asupra depresiunii în care se cuibărește satul Lazuri.

În continuare ajungem la un mic lac artificial format prin blocarea unei sectiuni inguste a cheilor, urmând partea cea mai sălbatică a cheilor, impracticabilă la ape mari, fiindcă zona este caracterizată prin traversări repetate ale văii.
În continuare putem continua să vizităm următoarele obiective turistice aflate în apropiere Izbucul Toplicioarei şi Peştera Farcu.

Activități în Munţii Pădurea Craiului: Canyoning | Caving | Trekking | Mountain-bike | Zbor cu parapanta | Rafting – Kayaking

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)