Pages Menu
Categories Menu

Cheile Cuților din Muntii Padurea Craiului

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Cheile Cuților din Muntii Padurea Craiului

Cheile Cuţilor sunt situate in Munții Pădurea Craiului, în bazinul superior al Văii Roşia, cea mai apropiata comuna fiind Roșia. Denumirea cheilor provine de la denumirea locală dată pietrelor cu care se ascut cuţitele (cuţi) şi care se găsesc din plin pe această vale.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Cheile Cuţilor

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cheile Cuţilor 46.829223, 22.396574 Cheile CuţilorGPS: 46.83748, 22.39616Povestea locului... (Direcţii)

Deși sunt destul de scurte ca lungime, cheile sunt destul de spectaculoase, cu peretii abruti, atingând înălțimi ce variază între 60—100 m şi adăpostesc numeroase peşteri (Peştera care Cântă, Peştera Vacii din Cheile Cuţilor, Peştera Liliecilor), izvoare carstice. Din cei 2,1 km cât măsoară în lungime, doar circa 1,3 km formează adevăratele chei, oferind un peisaj care îți taie rasuflarea. La un moment dat, cursul de apă se angajează într-o vale tot mai adâncă, cu profil transversal în formă de V, versanţii devin tot mai verticali, iar cursul de apă începe să se piardă, în perioadele de secetă, fie la baza unor trene de grohotiş, fie în albia structurală. Adevăratul tronson de chei este drenat de un curs de apă temporar, cu un traseu meandrat străjuit de promontorii calcaroase (Stanul Gurguiat şi Piatra Lată) sau de câteva trene de grohotiş. La intrarea în satul Poniţa cheile se termină brusc, iar calcarele formează un abrupt spectaculos de peste 80 m.

Recent s-a realizat un Circuit turistic pe Cheile Cuților, dar peşterile din aceasta zona nu dispun de amenajări turistice. Si un  Traseu Via Ferrata Cheile Cuţilor.

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)