Pages Menu
Categories Menu

Circuitul Cheilor Cuților

Posted in Trasee turistice în Munții Pădurea Craiului |

Circuitul Cheilor Cuților

Traseul:  sat Ponița – Valea Cuților –  sat Ponița
Zona: Munții Pădurea Craiului
Marcaj: Punct Roşu (PR)
Lungime traseu: 3,2 km
Timp de parcurgere: 1/5 h
Dificultate: Ușoară
Acces în zonă: Din centrul oraşului Beiuş se merge pe drumul judeţean DJ 764 Beiuş-Borod. De asemenea pe acelaşi DJ 764 se poate intra şi dinspre Borod spre Beiuş. Din centrul comunei Roşia se merge 1,5 km pe drumul comunal semnalizat cu indicatoare ce duc la Peştera cu Cristale din Mina Farcu . În a doua intersecţie se coteşte la stânga după care la dreapta, drumul urmând firul Văii Cuţilor până la începutul traseului marcat cu punct roşu(în total 3 km din centrul comunei Roşia).

Exportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completExportare ca ARML pentru browserul Wikitude Augmented-Reality
Circuitul Cheilor Cuților

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

| km | | +m -m | download fișier GPX download fișier GPX
Circuitul Cheilor Cuților: 46.833238, 22.397370

Traseul porneşte din parcarea din capătul satului Poniţa, comuna Roşia. Traseul marcat cu punct roşu are o lungime de 3,1 km şi porneşte din capătul satului Poniţa urmând firul Văii Cuţilor. După 300 metri se ajunge la singurul izvor cu apă potabilă de pe vale. După alţi 200 de metri valea prezintă pereţi tot mai abrupţi luând aspectul unui veritabil sector de chei. Pe următorii 700 de metri Valea Cuţilor este mărginită de mai multe abrupturi stâncoase dintre care amintim Stanul Mic(15 metri), Stanu Gurgoiat(80 metri înălţime) Piatra Lată(100 metri), Stanu lui Nicorici(50 metri). Pe lângă aceste abrupturi se trece pe lângă intrările Peşterii Care Cântă, Peştera Calului şi Peştera Vacii. Din dreptul Peşterii Vacii se termină sectorul de chei urmând o poiană.
După 300 metri de poiană traseul urcă pe versantul stâng geografic al văii Cuţilor pe o veche potecă. După un urcuş de circa 300 metri cu o diferenţă maximă de 100 metri se ajunge în punctul cel mai de sus al traseului. Aici în dreapta potecii se poate vedea un pod natural care face parte din Peştera Prăbuşită. Poteca începe un traseu descendent şi după alţi 100 metri trece deasupra de Peştera Albă.
Punctul de belvedere situat deasupra de Stanul Gurgoiat se află la 200 metri de Peştera Albă. Din punctul de belvedere cale de 800 de metri poteca coboară prin pădure până la punctul de început al traseului. Pe coborâre se poate vedea halda de steril al minei din Dealu Pleş situată pe versantul drept al văii, de asemenea traseul trece la limita unei foste exploatări de suprafaţă a bauxitei.

Afișează Elevația Traseului Harta Traseelor Montane din Bihor