Pages Menu
Categories Menu

Cheile Jgheabului – Cheile sălbatice din Apuseni

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |

Cheile Jgheabului – Cheile sălbatice din Apuseni

Din Oradea aveam de parcurs 100 de km până în Pietroasa, pe urmă doar Jeep – ul a răzbit de-a urcat spre inima Apusenilor. Aici sunt Jgheaburile, sector de chei  în aval de Poiana Florilor, până la confluenţă cu Crişul Pietros, Padiș.
Fenomen natural, Cheile Jgheabului sunt o continuare a Cheilor Galbenei de pe valea cu același nume. Cheile sunt însoțite de căderi abrupte de apa sub formă de cascade și praguri iar pereții înalți iți dau senzația că ești cuprins între zidurile unei fortărețe.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Cheile Jgheabului

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cheile Jgheabului 46.572077, 22.655720 Cheile JgheabuluiGPS: 46.579136, 22.647028Povestea locului... (Direcţii)

Sunt spectaculoase! Am vrut sa fiu aici pentru a-mi stinge dorul de adrenalină. Făceam astfel parte dintr-un grup care își propusese același obiectiv ca și mine și de ghidul autorizat să împărtășească aventura cu noi. Mai fusesem prin chei și pe munte dar măreția peisajului îmi dădea fiori. Am fost pe rând echipați corespunzător cu hamuri de cățărat, cizme de cauciuc, costume de neopren și am fost instruiți cum sa efectuăm rapelul. Eram avertizați că sunt porțiuni de chei cu flux abundent de apă ce ne-ar putea dezechilibra iar căderea vreunuia dintre noi ar fi însemnat anularea întregii aventuri. Ghidul urma să însoțească fiecare turist la fiecare rapel, sa-l asigure și să îi arate ce trebuie făcut.
Am pornit!
Peisajul și grandoarea locului îți taie respirația, pericolul ne pândește la fiecare pas. Trebuie sa fii un iubitor de adrenalină ca să iți dorești să mergi până la capăt. Traversarea cascadelor implică să-ți vină toată apa în cap, să te susții pe tine sub greutatea căderii de apă. Îngheață sângele în noi. E înspăimântător și fascinant, totodată. Efortul merită până la ultima zgârietură. Și, deși uzi și înghețați, suntem cu toții mulțumiți. E o experiență unică de aventură montană plină de adrenalină.
Ne simțim liberi între zidurile de piatră!
Mă întorc acasă după o experiență de neuitat iar în timp ce priveam frumusețea naturii prin geamul Jeep – ului îmi aduc aminte de cuvintele lui Hillary…. „Nu muntele îl cucerim, ci pe noi înșine.” ( Edmund Hillary )

Activități în Parcul Natural Apuseni: Canyoning | Caving | Trekking

Trasee care strabat Cheile Jgheabului : Traseul Pietroasa-Arieşeni

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)