Pages Menu
Categories Menu

Cetăţile Ponorului – cel mai mare complex carstic din România

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |

Cetăţile Ponorului – cel mai mare complex carstic din România

Cetăţile Ponorului cel mai mare complex carstic din România numit Everestul speologiei române este situat în Parcul Natural Apuseni la capătul aval al Văii Cetății, fiind punctul cel mai coborât al întregului bazin închis Padiș – Cetățile Ponorului (950 metri).

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Cetățile Ponorului

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cetățile Ponorului 46.562814, 22.701144 Cetățile PonoruluiGPS: 46.563118, 22.701355Povestea locului... (Direcţii)

Peștera este formată dintr-o galerie unica de peste 2000 metri lungime, de dimensiuni considerabile, străbătută de un râu cu debit mare ( unul dintre cele mai puternice râuri subterane din țară ).

Două sunt resursele atractive ale Cetăţilor Ponorului şi avem în vedere grandoarea ieşită din comun a cavernamentului şi râul subteran ce străbate peştera până la sorbul final. Dimensiunea golului este anticipată de măreţia portalului (circa 70 m înălţime) sculptat sub forma unei ferestre uriaşe într-un perete vertical de peste 100 m. În zona intrării debuşează, alcătuind porţi de acces secundare, cele două circuri laterale (dolinele 2 şi 3) şi, împreună cu ele, lumina zilei ce încearcă să se insinueze în noaptea densă a lumii sub­terane. Peştera continuă cu o galerie unică, uşor meandrată, având lăţimi de 15-25 m şi înălţimi greu de estimat, cele mai puternice fascicole de lumină atingând rareori plafonul ridicat curent la 70-100 m deasupra albiei râului. De altfel, peretele de 110 m, escaladat la extremitatea profundă a cavităţii, reprezintă un reper pentru dimensiunile ei deosebite.

Râul subteran, unul dintre cele mai bogate în debit şi mai năvalnice din carstul românesc, adaugă peşterii un farmec inestimabil prin salba celor 14 la­curi sau a numeroaselor repezişuri şi cascade. Acelşi râu, prin colectorul său şi prin creşterile bruşte ale nivelului apelor, se transformă în principalul factor de risc, imposibil de ocolit sau neglijat în cazul demarării acţiunilor de amenajare.

Morfologia peşterii este dominată de prezenţa formelor de coroziune-eroziune (linguriţa de coroziune, lapiezuri subterane, terase, septe, marmite). Concreţiunile simt rare, detaşându-se, totuşi, acele stalagmite arenacee, provenite din depunerea carbonatului de calcar în pâlniile săpate în nisipul albiei de către apa de picurare. Stalagmitele “inverse” din Cetăţile Ponorului sunt printre cele mai frumoase din ţară.

Condiții de vizitare: Deși declarată Monument al Naturii, Peștera Cetățile Ponorului poate fi vizitată. Suprafața și galeria subterană până la Sala Taberei sunt accesibile oricărui turist care poseză mijloace de iluminare și cizme de cauciuc. Parcurgerea integrală se recomandă numai în cadrul unor expediții bine organizare.

Accesibil de pe traseul: Traseul Circuitul Cetățile Ponorului

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)