Traseu: Cabana Padis – Sesul Padis – Uvala Balileasa – Drumul Forestier Scarita – Cabana Cetatile Ponorului – Pestera Barsa – Taul Negru – Pestera Neagra – ,,La Grajduri” – Cabana Padis
Zona: Parcul Natural Apuseni
Marcaj: Bandă galbenă (BG)
Tip de traseu: Traseu pentru vizitarea zonei carstice Groapa de la Barsa, o zonă sălbatică, cu numeroase doline şi care adăposteşte doi gheţari (Barsa şi Zăpodie).
Lungime traseu: 5-6 km (dus)
Timp de parcurgere: 3 h
Dificultate: Scăzută
Acces în zonă: Cu mașina: – către Cab. Padiş sau Camping „La Grajduri” pe ruta Sudrigiu – Pietroasa – Boga – Cab. Padiş / Camping „La Grajduri”
Puncte de înteres: Peștera Barsa (care adăposteşte doi gheţari (Barsa şi Zăpodie), Tăul Negru, Peștera Neagra
încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...
Descriere traseu: Pentru a ajunge la locul de popas de unde începe traseul BG propriu-zis dinspre Cabana Padiş, respectiv dinspre campingul din P-na Glăvoi („La Grajduri”), trebuie parcursă o primă porţiune pe marcaj PG (Circuitul Galbenei) – varianta de intrare în circuit, respectiv aceeaşi care duce la Gheţarul Focul Viu. După aproximativ 30 minute de urcuş din P-na Glăvoi, prin pădure, pe PG, se ajunge într-un luminiş cu un loc de popas unde se află un panou indicator. Din acest punct, tot înainte în circa 30-40 minute dus-întors poate fi vizitat Gheţarul Focul Viu (marcaj PG), iar la stânga în 40-50 minute dus-întors se poate vizita Piatra Galbenei (deviaţie PGCG). La dreapta începe traseul BG spre Groapa de la Barsa. Pentru a vizita Piatra Galbenei, deviaţia urcă prin pădure în linie dreaptă aproximativ 130 m diferenţă de nivel trecând în partea terminală o mică şa, după care se urcă pe Piatra Galbenei. Panorama din acest punct este o recompensă pentru efort: în prim plan se observă P-na Florilor, iar în depărtare, Vl. Seacă şi Groapa Ruginoasă. Revenind la punctul de intersecţie, la început, traseul BG coboară prin pădure, după 5 minute trecând pe lângă un izvor.
Continuând coborârea, poteca trece pe lângă o dolină apoi coboară de-a lungul unei văi până la gura Peşterii Negre, situată la baza unei stânci înalte de 60 m. Peştera nu poate fi vizitată fără echipament special. De la peşteră, traseul urcă pe stâncile de calcar spre dreapta circa 20 m diferenţă de nivel, după care se continuă pe o potecă orizontală pe lângă multe doline, până în dreptul unui lac rotund, de 14 m diametru, Tăul Negru, care este alimentat de un izvor subteran şi se scurge într-un ponor. Poteca ocoleşte lacul prin stânga şi se îndreaptă tot înainte către NV, în paralel cu un abrupt de calcar la stânga. După circa 230 m de la lac, se ajunge la un aven care reprezintă prima intrare în Gheţarul de la Barsa. Tot în acest punct, marcajul BG coteşte spre dreapta urcând în pădure, în timp ce tot înainte începe o deviaţie PGCG pe care se ajunge la peşteri. Astfel, la 30 m în faţă, pe această deviaţie se deschide intrarea principală în Gheţarul de la Barsa. De la Gheţarul de la Barsa, deviaţia PGCG se continuă spre N, la stânga, coborând într-o hoancă pe care o ocoleşte, apoi spre SV pe la marginea unui perete de calcar care se ridică la stânga. După circa 300 m abruptul se accentuează, marcajul ajungând la marginea unei văi pe care coboară în aval. În faţă, la baza unei pante abrupte se deschide portalul vertical de 8 m înălţime al Peşterii Zăpodie, a cărei intrare e parţial astupată cu gheaţă şi zăpadă şi care adăposteşte o reţea de 7 km dezvoltare, inaccesibilă pentru turişti. Revenind pe acelaşi drum până la începutul deviaţiei, se reia marcajul BG care urcă ½ h prin pădure spre NE, până într-o poiană, de unde tot înainte traseul coboară în depresiunea Bălileasa până la drumul forestier care duce spre dreapta la campingul din P-na Glăvoi „La Grajduri”.
Pentru a ajunge la Cabana Padiş, traseul traversează depresiunea Bălileasa la aproximativ 150 m de punctul de intersecţie cu drumul, spre dreapta, urcând într-o şa şi coborând apoi la drumul care duce către Cabana Padiş pe care-l urmează aproape în totalitate până la aceasta, făcând doar o mică scurtătură pentru a tăia o curbă.