Traseu: Cabana Padiş – Poiana Rotunda – versantul stâng al Pârâului Brădeţanului – Pârâul Ursului – Izvorul Rece – Avenul Gemănata – Avenul Negru – Avenul Acoperit – Avenul Pionierilor
Zona: Parcul Natural Apuseni
Marcaj: Cruce galbenă (CG)
Tip de traseu: Traseu de legătură între obiectivele turistice din zona Padiş – Glăvoi şi cătunul Casa de Piatră din Jud. Alba.
Lungime traseu: – 7,5 km (dus) cu plecare de la Cabana Padiș
– 6 km cu plecare de la Camping Glăvoi
Timp de parcurgere: 2 h (dus)
Dificultate: Redusă
Acces în zonă: Cu mașina: – către Cab. Padiş sau Camping „La Grajduri” ruta Sudrigiu – Pietroasa – Boga – Cab. Padiş / Camping Glăvoi
Puncte de înteres: Poiana Rotunda, Izvorul Rece, Avenul Gemănata, Avenul Negru, Avenul Acoperit, Avenul Pionierilor
încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...
Descriere traseu: De la Cabana Padiş traseul este comun pentru marcajele PA (Circuitul Cetăţilor Ponorului), PG (Circuitul Galbenei) şi TR (Cabana Padiş – Arieşeni) şi se îndreaptă către SV printr-o poiană străjuită în stânga de Vf. Biserica Moţului care domină întreaga zonă a Padişului. După traversarea pârâului Gârjoaba traseul se continuă pe un platou prin rarişte de pădure, lăsând la stânga o dolină adâncă de prăbuşire, apoi iese într-o poiană cu molizi rari. Se continuă printr-o zonă cu doline mari. Traseul se continuă tot înainte pe direcţia NE-SV trecând printr-o şa într-o depresiune alungită.
Aici se desprinde marcajul PG (Circuitul Galbenei) şi re reîntâlneşte cel PA (Circuitul Cetăţilor Ponorului). Traseul CG urmează ramura din stânga, urmând versantul stâng al depresiunii şi urcând uşor până ajunge pe o creastă plată (P-na Rotundă) unde se desparte marcajul TR spre Arieşeni şi se întâlnesc din nou marcajele PA şi PG (variantele de întors). Acestea trei coboară pe Vl. Brădeţanului, în timp ce marcajul
CG se continuă spre dreapta pe curba de nivel, prin pădure, pe o distanţă de aproximativ 1,5 km. După o mică poiană în urcuş lin urmează un urcuş scurt, mai puternic, prin pădurea în care fagul începe să fie înlocuit cu molidul şi se iese pe o culme plată, largă, ce coboară spre V. După 5 minute de coborâş marcajul iese din pădure într-o vastă poiană. Este prelungirea Poienii Ponorului, mai exact terminaţia ei sudică, mărginită de o creastă care formează cumpăna de ape între bazinul închis al Ponorului (la N) şi Pârâul Ursului (la S). În continuare, marcajul coboară drept în jos, traversând un drum de care ce vine de pe creastă, apoi coboară spre stânga o panta şi după 10 minute ajunge în Valea Ursului, o vale largă, cu fundul plat, acoperit de pădure rară de molid.
Pentru turiştii care vin de la Campingul Glăvoi, trebuie urmat drumul forestier Vl. Cetăţilor, până la intersecţia unde se desparte în cele două drumuri, pe Pârâul Ursului spre stânga şi pe Vl. Seacă spre dreapta. Se continuă pe drumul forestier Pârâul Ursului circa 1,5 km, până la intrarea în traseu, unde se află Izvorul Rece. De la Campingul Glăvoi până la izvor se fac circa 45 minute.
În apropierea Izvorului Rece (un puternic izbuc ce iese de sub blocuri mari de calcar, acoperite cu muşchi des), în dreapta lui, traseul traversează valea şi urcă pieptiş vreme de 10-15 minute apoi coteşte spre stânga pe platoul Lumea Pierdută. Numele i se trage de la frumuseţea sălbatică din trecut înainte să aibă loc şi aici exploatări forestiere. Continuând prin pădure traseul se bifurcă într-o mică poieniţă, formând un circuit. Traseul urmează în continuare ramura care se continuă tot înainte, trecând prin dreptul Avenului Gemănata (numele vine de la cele două guri de intrare alăturate), şi continuându-se apoi pe un drum de care. Din drum, traseul coteşte brusc spre dreapta ajungând la Avenul Negru. De aici, se revine înapoi circa 350 m pe aceeaşi potecă, până la drum, traseul continuând spre dreapta circa 150 m pe acest drum, apoi coteşte spre stânga, traversează o vale puţin adâncă şi coboară apoi spre stânga pe partea opusă a văii. În circa 15 minute de la punctul de intersecţie cu poteca spre Avenul Negru se ajunge la Avenul Pionierilor, apoi se coboară la Avenul Acoperit, si după încă 10 minute se ajunge la poieniţa unde se închide circuitul. De aici se revine pe acelaşi traseu până la Cabana Padiş, respectiv la Campingul Glăvoi.
Afișează Elevația Traseului Harta Traseelor Montane din Bihor