Pages Menu
Categories Menu

Traseul Pădurea Neagră – Castelul Zichy din Poiana Florilor – Cetatea Piatra Şoimului

Posted in Trasee turistice in Munţii Plopiş |

Traseul Pădurea Neagră – Castelul Zichy din Poiana Florilor – Cetatea Piatra Şoimului

Traseul:  Pădurea Neagră – Castelul Zichy din Poiana Florilor – Cetatea Piatra Şoimului
Zona: Muntele Şes
Marcaj: Banda rosie (PR)
Lungime traseu: 11 km
Timp de parcurgere: 2,5 h
Dificultate: Ușoară
Acces în zonă: Cu maşina: Alsşd –Peştiş – Cantonul silvic Valea Şinteului, DJ 108H – Aleşd – Pădurea Neagră

Exportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completExportare ca ARML pentru browserul Wikitude Augmented-Reality
Traseul Pădurea Neagră - Castelul Zichy din Poiana Florilor - Cetatea Piatra Şoimului

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

| km | | +m -m | download fișier GPX download fișier GPX
Traseul Pădurea Neagră - Castelul Zichy din Poiana Florilor - Cetatea Piatra Şoimului: 47.136841, 22.387562

Porneşte de la marginea localității Pădurea Neagră, la cca 2 km de la ultimele case, de pe DJ 108H, de la confluența pârâului Bistra cu pârâul care adăpostește Cascada Dubina. Căderea spre pârâul Bistra pornește de la cca.30 m altitudine, își croiește drum sărind peste pietre, formând cascade mai mici sau mai mari, alunecând în strâmtoarea stâncilor și ajunge în final la ultimul obstacol, creat deja de oameni. După ultima cădere și o trecere pe sub drumul asfaltat se contopește cu Bistra, îndreaptându-se împreună spre Barcău.

Traseul pornește cu un urcuş mai accentuat, parlel cu cursul apei, apoi cotește brusc la stânga și ajunge pe un drum forestier. Urmăm drumul forestier și marcajul bandă roșie în amonte. După cca 10 minute ajundem într-o poieniță, la intersecția a mai multe drumuri forestiere. Traversând pârâul alegem pe drumul marcat , care cotește spre dreapta și urcă în continuare. La început marcajul este mai rar în această zonă, fiindcă vegetația este formată din tufe și copaci tineri, dar drumul ne ghidează. După o curba puternică ajungem într-o pădure de fag. În continuare urcăm şi ajungem până la lizierea pădurii, inersectăm mai multe drumuri forestiere. La 2,5 km de la baza cascadei, adică de la începutul traseului ajungem la o curbă de 90 de grade, unde cotim spre stânga. Locul este marcat și cu săgeți indicatoare. Continuăm pe drumul de la marginea pădurii. Câtodată se deschide orizontul spre pășuni, și niște case singuratice.
Lăsând câteva drumuri la o parte, urmărim marcajele, și ne ghidează și săgețile indicatoare, ajungem la un drum mai mare, pădurea de fag devine mixtă, și apar și brazi. La inersecția cu drumul forestier care leagă Poiana Florilor de DJ 108H și DN 1H, virăm spre dreapta, urmăm indicatorul și marcajul, și după 1 km vom ajunge pe acest drum la Poiana Florilor, adică la Castelul Zichy. Aici găsim și un canton silvic. Până aici am parcurs 5 km de la cascada Dubina și 340 m diferență de nivel. Trecem pe lângă gardul castelului, și continuăm deplasarea, de data asta în coborâre (castelul fiind amplasat pe cel mai înalt punct al muntelui, la altitudinea de 715m ). Ne angajăm pe drumul forestier, lat și umblat, pe care îl urmărin cca 1 km.
După 1km de la castel, un indicator și marcajul bandă roșie ne îndrumă ușor spre stânga, deci părăsim drumul mai lat și ne angajăm pe un alt drum forestier , coborând prin pădurea de fag. După scurt timp vom observa, pe lâng fagi şi niște brazi uriași. Pe vremuri aici a fost o rezervație de Pini Douglas, acum mai sunt doar câțiva martori.
În continu coborâm şi ajungem la un drum pietruit, modernizat, se deschide peisajul, cu privelişti spre Valea Crișului, lacul de acumulare de la Lugașu de Jos. Apar
şigospodăriile satului Termezeu. Urmărim drumul pietrut, dar cu atenție, pentru că după câteva sute de metrii trebuie să părăsim acest drum și să intrăm iarăși în pădure. Coborând pe poteca marcată, parcurgem o distanță de cca 1,5 km și vom ajunge pe drumul forestier Valea Șinteului.

Afișează Elevația Traseului | Harta Traseelor Montane din Bihor