Pages Menu
Categories Menu

Povestea vizitei neașteptate a Regelui Carol II la Vadu Crișului și a țărăncuţei Maria Mudura

Posted in Povești și legende bihorene |

Povestea vizitei neașteptate a Regelui Carol II la Vadu Crișului și a țărăncuţei Maria Mudura

Anul 1930 a adus un eveniment care și-a pus amprenta emoțională pentru multă vreme asupra localității Vadu Crisului. La 6 iunie, în urma pierderii unuia din rezervoarele avionului, a rămas în pană de carburant și a aterizat în marginea satului viitorul rege Carol II, care venea spre București de la Munchen via Viena.

Oamenii aflati pe camp au auzit zgomotul unui avion care zbura foarte jos si curand au putut distinge alte doua avioane . Unul dintre ele avea intreruperi in functionarea motorului si apoi brusc nu s-a mai auzit nimic … Satenii s-au grabit la fata locului si , de la distanta au vazut un aeroplan in lanul de grau a lui Dobo Mihai ( Dubau ) si , alaturi trei oameni imbracati in haine de piele . Pentru ca mergea in fruntea grupului , notarul Brindas a fost intampinat de unul din cei trei care s-a recomandat  a fi capitanul Romeo Popescu . Acesta i-a spus ca veneau de la Paris , si ca , pe drum au pierdut unul din rezervoarele de 50 de litri de benzina , fiind siliti sa aterizeze. Rugamintea lui era ca , impreuna cu oamenii de fata , sa scoata avionul din lanul de grau si sa trimita pe cineva sa faca rost de benzina . Apoi notarul a fost prezentat principelui care purta o pelerina lunga de piele , cascheta de pilot si manusi mari . Viitorul suveran a multumit anticipat . A fost trimisa o caruta la Alesd sa aduca benzina necesara . Pilotul francez a tinut sa-l insoteasca si el pe carutas.

Dupa putin timp avionul a fost scos din lanul de grau dar nu pe drum ci pe pasunea din apropiere . Capitanul Romeo Popescu a dat o bancnota de o mie de lei sa fie impartita celor care au pus mana la treaba . Brandas a fost rugat apoi sa trimita pe cineva sa aduca principelui apa proaspata . S-a dus Maria , fata lui Florian Mudura ,  care a adus din sat un ulcior cu apa din fantana de la Cociodie . Fata a primit de la Romeo Popescu trei marci de argint .

In jurul orei 18.30 dinspre Cluj a venit un avion militar ( POTEZ 25 ) care a aterizat in apropiere . Acest avion l-a luat pe principele Carol care si-a continuat astfel drumul .  Avionul francez a plecat de pe pasunea de la Vad in jurul orei 20 . Inainte de a pleca , capitanul Romeo Popescu i-a cerut notarului Brandas sa trimita o nota la Palatul Regal din Bucuresti , cu datoriile pe care le aveau cei sositi pe calea aerului : despagubiri pentru calcarea lanului de grau , transportul benzinei etc. Notarul i-a dat lui Dobo Mihai , proprietarul lanului de grau , 2000 de lei , despagubire iar carutasului i-a dat 500 de lei , ambii fiind foarte multumiti . Reintoarcerea lui Carol a fost sarbatorita in Casinoul din Alesd , duminica 8 iunie 1930 .

Asa cum regele Carol II n-a uitat , probabil , niciodata primirea ce i s-a facut la Vadu Crisului , si locuitorii din Vad au pastrat vreme indelungata amintirea momentului. Intre anii 1930-1940 , reprezentantii lor au participat in fiecare an la manifestarile de la Bucuresti prilejuite de aniversarea revenirii in tara a lui Carol II . De fiecare data , Maria Mudura ii oferea suveranului apa din ulciorul din care bause atunci .O stafeta care facea schimbul la fiecare 2 km parcurgea in 2 zile distanta pana la Bucuresti .

Ansamblul statuar Fantana Modura a fost realizat in 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide asezate de-o parte si de alta a aleii reprezinta taranci din Muscel si Mehedinti cu ulcioare pe cap. La capat se afla statuia Modura, si reprezinta pe Maria Mudura,  fata care i-a oferit apa lui Carol al II-lea atunci cand acesta a aterizat fortat in comuna Vadu Crisului din judetul Bihor.

Statuia originala a Modurei, realizata de sculptorul  Constantin Baraschi in 1939 pentru ansamblul statuar Fantana Modurei, a fost descoperita in cimitirul Bellu, dupa ce timp de aproape 50 de ani s-a crezut ca a fost distrusa. Modura, impreuna cu cele 20 de cariatide amplasate la intrarea in parcul Herastrau, au fost demolate de comunisti in anii 50 pentru a face loc statuii lui Stalin. Grupul statuar care se afla acum la intrarea in Herastrau este o reconstituire realizata de sculptorul Ionel Stoicescu, in anul 2006, pe baza fotografiilor de epoca si a unei cariatide originale gasite in cimitirul Bellu in 2006.

La 8 iunie 1940 cu ocazia aniversarii a 10 ani de la revenirea in Romania , Regele Carol al II lea a emis o moneda de aur de 42 g , cu diametrul de 41 mm care o reprezinta pe fata care a adus apa regelui in 6 iunie 1930 la Vadu Crisului

Pe locul unde a aterizat avionul s-a construit un obelisc , vopsit in culorile nationale , si aici se tineau parade , in fiecare an , de ziua regelui …mai tarziu aici s-a construit o cazarma militara , ale carei cladiri mai exista si astazi .

Maria Mudura a a facut parte din suita regala si s-a casatorit la Bucuresti ( Amarghioalei ) ….dupa plecarea regelui s-a intors la Vadu-Crisului  .

In anul 1932 , la propunerea administratiei locale din Vadu Crisului , guvernul a aprobat schimbarea numelui asezarii in VADUL LUI CAROL AL DOILEA , denumire ce va fi folosita in actele oficiale pana in septembrie 1940 .

Scris de Teodor Pop