Pages Menu
Categories Menu

Valea Sighiştelului – un paradis sălbatic al peșterilor

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |

Valea Sighiştelului – un paradis sălbatic al peșterilor

Valea Sighiștelului este o vale sălbatică şi spectaculoasă datorită peisajului carstic, care este reprezentat de numeroasele peșteri și de chei sălbatice cu pereți înguști șî înalți. Valea Sighiștelului oferă turistului, peisaje sălbatice, vegetatie bogată, mici căderei de apă, peșteri, chei sălbatice și o gamă diversă de floră și faună specifică Apusenilor.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Valea Sighiștel

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Valea Sighiștel 46.532768, 22.573128 Valea SighiștelGPS: 46.530875, 22.562945   (Direcţii)

Dealtfel bazinul Sighiştelului se înscrie între cele mai endocarstificate areale din ţara noastră, cu aproximativ 160 de peşteri răspîndite pe numai 15 km2 (peste 10 peşteri/km2 cînd densitatea la nivelului întregului carst al ţării noastre atinge doar 2,3cavităţi/km2).
Numeroasele peșteri care apar pe versați sunt greu accesibile, deoarece drumul de acces (derivațiile) sunt nemarcate, iar cele mai importante dintre peșteri sunt declarate monumente ale naturii, iar unele sunt închise cu porți metalice.
Valea Sighiștelului este localizată în partea vestică a Munţilor Bihor, în apropiere de localitatea Cîmpani, satul Sighiștel.
Parte cea mai spectaculoasa a văii Sighișteului este spre amonte, deoarece capătă aspect de chei, cu versanți verticali și înalți, iar în unele zone cheile devin foarte înguste și sălbatice. Accesul prin chei este oprit de o săritoare de circa 7m înălțime, care la ape mari se formează o cascadă frumoasă.

Valea Sighiștelului a fost declarată arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt).


Acces de pe traseul:  Traseul Câmpani – Calea Fusului

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)