Pages Menu
Categories Menu

Platoul carstic Runcuri: Peisaje de vis și vechi așezări țărănești

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Platoul carstic Runcuri: Peisaje de vis și vechi așezări țărănești

Se crapă de ziuă, departe pădurile și vârfurile muntoase parcă plutesc în aer. Încet soarele rotund și scânteietor iși face apariția de dupa munții împăduriți. Platoul Runcuri oferă o vedere panoramică deosebită de frumoasă asupra Munțiilor Bihorului și priveliști largi, fermecătoare asupra Depresiunii Beiușului.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Platoul Runcuri

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Platoul Runcuri 46.844930, 22.399492 Platoul RuncuriGPS: 46.84498, 22.39072Povestea locului... (Direcţii)

Situat in Munții Pădurea Craiului, la nord de localitatea Roşia între Cheile Cuţilor şi Albioarei, Platoul Runcuri este format dintr-o serie de dealuri izolate, separate de uvale, doline, lapiezuri şi văi oarbe care imprimă reliefului un aspect haotic, diversificat.
Situat la o altitudine medie de 500 m și cu o suprafaţă de circa 7 km2, Platoul Runcuri adăposteşte câteva peşteri de importanţă ştiinţifică şi turistică deosebită, cum ar fi: Peştera Ciur-Izbuc, Peştera Ciur-Ponor, Peştera Doboş ( În aceste peșteri se intră doar cu aprobarea custozilor şi însoţiţi de ghizii TCE).
Pe lângă aceste peșteri se pot vizita Cheile Albioarei și Cheile Cuților, care adâpostesc numeroasele peșteri care din păcate nu sunt amenajate.
Călătorul care dorește să poposească, pentru a se odihni, o poate face într-un cadru natural deosebit de frumos și liniștit, situat pe coama unui deal, Complexul Tradițional Casa, este un complex de case țărănești, recondiționate care sunt puse la dispoziția turiștilor care vor să petreacă autentic românește.
Apusurile privite de pe Platoul Runcuri sunt fernecătoare, parcă sunt desprinse din poveşti, având impresia că timpul pare să se fi oprit în loc.
Soarele asfinteste, iar pe bolta cerească iși face apariția luna și sutele de stele. E o seara frumoasa, linistita, una din acele dulci seri de vara în care simti o adevarata fericire sa te lasi în voia visurilor.

Activități în Munţii Pădurea Craiului: Canyoning | Caving | Trekking | Mountain-bike | Zbor cu parapanta | Rafting – Kayaking

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)