Pages Menu
Categories Menu

Platoul carstic Lumea Pierdută – cândva imaginea însăși a naturii primitive

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |

Platoul carstic Lumea Pierdută – cândva imaginea însăși a naturii primitive

Lumea Pierdută este un platou carstic de un interes deosebit. El ascunde câteva fenomene carstice remarcabile: avenul Geamănata (82m) avenul Negru (108m), avenul Acoperit, avenul Pionierilor, Peștera Căput și alte formațiuni carstice.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Platoul Carstic Lumea Pierdută

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Platoul Carstic Lumea Pierdută 46.562519, 22.728953 Platoul Carstic Lumea PierdutăGPS: 46.562509, 22.729633 (Direcţii)

Acest platou era cândva de o sălbăticie de neimaginat, o lume străveche uitată, de unde provine numele său Lumea Pierdută.
Cândva, când platoul nu fusese atacat de secure și de drujbe, Platoul carstic Lumea Pierdută era imaginea însăși a naturii primitive, pe unde nu trecea nici om, nici animal sălbatic, scufundat în liniștea cea mai deplină, o adevărată lume străveche uitată, în care civilizația era prezentă doar prin semnele de marcaj de pe arbori. Din păcate acest aspect a dispărut în bună măsură, potecile s-au îndesit și urmele exploatărilor forestiere sunt tot mai vizibile.

Cu toate acestea Platoul Lumea Pierdută râmâne o regiune sălbatică izolată, acoperită de o pădure deasă și înaltă de conifere, îngreunând orientarea, iar pierderea marcajului poate duce la rătăciri periculoase.

Se poate ajunge în Lumea Pierdută pe traseul Traseul Cabana Padiș – Lumea Pierdută

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)