Pages Menu
Categories Menu

Peștera Vacii din Cheile Cuților

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Peștera Vacii din Cheile Cuților

Peștera Vacii este situată în versantul drept al Văii Cuţilor, în sectorul dinspre amonte al cheilor cu acelaşi nume, satul Poniţa, comuna Roşia (Fig. 39, XVd, 41 şi Fig. 34). Descoperită şi semnalată în literatura de specialitate de T. RUSU (1968), P. V. este explorată şi cartată, în 1970, de către membrii C.S.A. Cluj-Napoca (A. SZILAGYI, 1976).

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Peştera Vacii

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Peştera Vacii 46.839860, 22.397980 Peştera VaciiGPS: 46.83986, 22.39798Povestea locului... (Direcţii)

Dincolo de o intrare impunătoare, suspendată la circa 10 m deasupra albiei Văii Cuţilor, se desfăşoară o sală de mari dimensiuni, aproximativ orizontală, din care se desprinde, spre dreapta, o galerie îngustă şi scundă, la capătul căreia se ajunge deasupra unei săli impresionante . După o coborîre de 22 m, se pătrunde într-un gol subteran dezvoltat paralel cu valea de la suprafaţă. Din sala în care am ajuns se desprind o serie de galerii, ascendente spre dreapta şi descendente spre stînga, care poartă amprentele unei intense activităţi hidrologice. În prezent, Peștera Vacii este lipsită de o curgere organizată şi dispune de o gamă largă de formaţiuni stalagmitice (scurgeri parietale, stalagmite şi stalactite, masive stalagmitice, microgururi, perle de cavernă etc.), de cîteva resturi scheletice concreţionate, guano şi importante depozite aluvionare.

Peștera Vaciia fost generată de apele Văii Cuţilor într-o perioadă cînd acestea curgeau la nivelul intrării actuale şi reprezintă o formă analogă cu Peştera care Cîntă, situată în versantul sting al aceleeaşi văi, cu deosebirea că P.V. se află într-un stadiu de evoluţie mult mai avansat, fosil.

Sursa: Rusu, T. (1988) – Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p

Activități în Munţii Pădurea Craiului: Canyoning | Caving | Trekking | Mountain-bike | Zbor cu parapanta | Rafting – Kayaking

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)