Pages Menu
Categories Menu

Peştera Vacii din Cheile Albioarei

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Peştera Vacii din Cheile Albioarei

Peştera Vacii este situată în versantul drept al Cheilor Albioarei, în faţa Peşterii Urîcioşii, în satul Ţarina, pe raza administrativă a localităţii Roşia.
Peştera Vacii a fost cunoscută şi folosită de localnici ca adăpost în vremurile de restrişte încă din cele mai vechi timpuri.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Peştera Vacii din Cheile Albioarei

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Peştera Vacii din Cheile Albioarei 46.840776, 22.371340 Peştera Vacii din Cheile AlbioareiGPS: 46.840776, 22.371340Povestea locului...Roșia, Bihor County, Romania (Direcţii)

Ea a fost consemnată în literatura de specialitate abia în 1968, de către T. RUSU, care o descrie şi-i face o schiţa sumară. În 1982, ea este recartată de membrii C.S.A. Cluj-Napoca pe o lungime totală de 138 m, o denivelare pozitivă de 23 m şi o extensie de 72 m.
Intrarea, aflată cu circa 40 m deasupra albiei temporar-active ce străbate acest tronson de chei, este orientată spre sud-est şi prezintă o deschidere de 27/13 m.
Golul subteran, fosil, este format, la început, dintr-o sală de mari dimensiuni (40 20 m), al cărui tavan are o înălţime maximă de 12 m. În extremitatea de nord-vest a acesteia se dezvoltă două galerii mai importante: una, aproape orizontală, care sfîrşeşte cu o sală de 13 x 5 m, şi alta ascendentă, prin intermediul căreia se poate ajunge la suprafaţă pe fundul unei doline, cunoscută sub numele de Hîrtopul Simioanii.
Sursa: Rusu, T. (1988) – Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.

Activități în Munţii Pădurea Craiului: Canyoning | Caving | Trekking | Mountain-bike | Zbor cu parapanta | Rafting – Kayaking

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)