Pages Menu
Categories Menu

Peștera Porțile Bihorului – o formațiune carstică grandioasă

Posted in Obiective turistice naturale |

Peștera Porțile Bihorului – o formațiune carstică grandioasă

Peștera Porțile Bihorului este un aven spectaculos care s-a format prin prăbușire în Munții Bihorului pe valea Coșuri, afluent de dreapta al Crișului Negru.
După câteva urcușuri prin pădurea deasă de foioase poteca se continuă pe malul drept al Văii Coșuri, în amunte ne apare brusc un perete înalt de calcar ce barează valea. El este spart, de un mare portal de formă ovală de 12 m lățime și 8 m înălțime.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Peştera Porţile Bihorului

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Peştera Porţile Bihorului 46.502004, 22.624213 Peştera Porţile BihoruluiGPS: 46.500704, 22.624476Mai multe detalii... (Direcţii)

Suntem la Peștera Porțile Bihorului, o formațiune carstică grandioasă. Pătrunzând pe sub portal ajungem după 17 m la o săritoare înaltă de 4 m care se poate escalada pe timp de secetă (Pe timp ploios se formează o cascadă puternica, motiv pentru care nu este indicat pătrunderea în peșteră).
După escaladarea porțiunii, pătrundem într-o incintă circulară de 7 m diametru, unde ajungem la a doua poartă a Bihorului, vom vedea un horn și puțin la dreapta fundul avenului circular de 13 m diametru, cu pereți înalți de 30 m. Fundul avenului este ocupat de un mare con de pământ, frunze uscate, crengi și bușteni căzuți de sus de pe buza avenului.
Apa iese din dreapta, dintr-o gură joasă de galerie, care la ape scăzute este seacă și poate fi vizitată pe circa 20 m, galeria se termină într-o săliță cu puț adânc umplut cu apă.

Accesul la Peștera Porțile Bihorului se face de pe tr Traseul Cantonul Negrea (D.N. 75) – Peştera Porţile Bihorului

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)