Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Peştera Meziad, catedrala gotică subterană a Bihorului

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Peştera Meziad, catedrala gotică subterană a Bihorului

Prima dată când am pătruns în Peștera Meziad, a fost ca și cum aș fi intrat intr-o catedrală gotică naturală realizată și finisată de acțiunea apei…o capodopera a naturii.
Peştera Meziad este una dintre cele mai frumoase, interesante și mari peşteri amenajate în scop turistic din România.

Obțineți indicații de orientareCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Peştera Meziad

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Peştera Meziad 46.761502, 22.479315 Peştera MeziadGPS: 46.759386, 22.482147Povestea peșterii... (Direcţii)

Este de asemenea una dintre cele mai vechi peșteri de pe teritoriul României, a fost descrisă pentru prima dată de cunoscutul geograf austriac Adolf SCHMIDL (1863) şi a fost explorată aproape complet de către Gyula CZÁRÁN la începutul secolului XX.
Fauna cavernicolă (lilieci, fluturi, păianjeni, crustacee, gândaci) adăpostită aici şi care conferă unicitate peşterii a fost studiată pentru prima dată de BOKOR (1921), JEANNEL şi RACOVITZA (1929).
Peștera Meziad este o arie protejată naturala si un monument al naturii unic in Romania. Unicitatea pesterii este dată de dimensiunile impresionante ale portalului (16 m înălţime şi 10 m lăţime), precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci protejaţi la nivel naţional şi internaţional şi organisme microscopice endemice (care trăiesc numai în Peştera Meziad) si formaţiuni deosebit de frumoase (stalactite, stalagmite, coloane, draperii).
Tot în peștera Meziad s-au găsit oasele ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a apărut acum 300.000 de ani şi a dispărut cu 12.000 de ani în urmă, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni (perioadă caracterizată prin răcirea climei pământului).

Peștera Meziad se află întru-un cadru natural deosebit de frumos, în Munților Pădurea Craiului pe valea Meziadului, în apropiere de localitățile Meziad și Roșia.
Din punct de vedere rutier, există 2 căi principale de acces la peșteră:
– Drumul European E79: Oradea – Beiuş – Deva. Din centrul orasului Beiuș se urmărește drumul asfaltat spre Roșia-Aleșd (DJ 764) până în comuna Remetea (9 km), de unde un drum asfaltat urmează Valea Meziadului până în satul cu același nume (9 km). Odată ajunși în Meziad, în capătul de sus al localității se ramifică spre stânga valea Peșterii, urmată de un drum pietruit, accesibil până la fosta Cabană Meziad (2,5 km).
– Drumul European E60: Oradea – Cluj-Napoca. De pe drumul E 60 (Oradea-Cluj) în dreptul localității Borod, se desprinde drumul județean DJ 764 D, drum asfaltat ce parcurge localitățile Bratca, Damiș, Roșia, Căbești, Remetea. Odată ajunși în Remetea, vom urma spre stânga drumul asfaltat spre satul Meziad, apoi drumul pietruit spre fosta cabană Meziad.

Peștera Meziad este accesibilă prin două trasee turistice montane.
Primul, in lungime de 18 km, pornește de la motelul ,,Leșu”, marcat cu tr Traseul Lacul Leşu – Peştera Meziad
Cel de al doilea, insumand 22 km, pleaca din stațiunea Stăna de Vale, marcat cu ta Traseul Stâna de Vale – Cabana Meziad

Tarife de vizitare

Adulţi: 15 lei.
Copii (5-14 ani): 10 lei.
Copii până la 5 ani beneficiază de gratuitate.

Pentru grupuri organizate:
Adulţi: 10 lei Copii (5-14 ani): 7 lei.
Grupul organizat este format din minim 20 persoane, un însoţitor şi o listă scrisă cu membrii. Lista trebuie să conţină numele şi prenumele membrilor grupului, datele personale şi date de contact ale coordonatorului grupului.
Membrii Federaţiei Române de Speologie, cu legitimaţia vizată pe anul în curs, şi reprezentanţii autorităţii de mediu în control beneficiază de gratuitate.

Program de vizitare

Sectorul turistic poate fi vizitat zilnic conform următorului program:
Perioada 15 Iunie – 15 Septembrie între orele 10.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.00).
Perioada 1 Martie – 15 Iunie si 15 Septembrie – 1 Decembrie între orele 10:00 şi 17:00 (ultima intrare la ora 16.00).
Perioada 1 Decembrie – 28 februarie, vizita se va putea realiza doar cu programare prealabilă, la unul din numerele de telefon: 0742/115303 sau 0752/060581.

Notă: Intrările au loc din oră in oră, astfel: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00.

Grupul mimim pentru intrarea în peşteră este de 5 persoane.
Tura ghidată în peşteră durează aproximativ 45 minute
Temperatura în interiorul peşterii este de 9-12 C

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)