Peşteră de la Vadu Crişului, a fost descoperită în anul 1903 prin dinamitarea versantului , de către Czárán Gyula şi amenajată curînd după aceea cu scări şi punţi de lemn. În 1969, instalaţiile subterane sînt modernizate iar peştera este electrificată, fiind cea de a doua peşteră din ţară în care s-a introdus iluminatul electric.
Peştera de la Vadu Crişului este situată în defileul Crişului Repede, Munţii Pădurea Craiului, între localitătile Vadu Crișului și Șuncuiuș.
Peștera are o lungime de 1 km, din care 680 de metri sunt vizitabili. Are 3 galerii mai mari, iar una dintre ele este folosită doar pentru cercetări palentologice, a fost intens cercetată de Emil Racoviţă.
Peștera Vadu Crișului are un aspect mai deosebit deoarece este străbătută de un curs de apă, ce își are originea în platoul carstic Zece Hotare, peștera Bătrânului, practic apa care formează peștera este aceeași care formează și cascada Vadu Crișului.
Prin partea stângă a pârâului subteran pătrundem în interiorul peșterii, trecem pe lâgă trei galerii ascendente, care se deschid în stânga, tranversăm podul peste lac (Podul suspendat) si ajungem la o formațiune sferică mare (Globul Pământesc), deasupra căreia s-a format un baldachin.
Pe urmă se despart 2 căi: una inferioară, de-a lungul pârâului subteran și cealaltă cale, etajul. La etaj după parcurgerea unui coridor urcăm într-o sală superioară, de unde coborâm în Sala Balconului, cu blocuri prăbușite. Pe dedesubtul acestor blocuri trecem în galeria Iad, reîntalnim pârâul subteran și ajungem în Sala Mare a peșterii.
Drumul continuă până la punctul Strâmtoare, unde coridorul este obstruat de bolovani prăbușiți locul în care se încheie vizitarea peșterii.
Programul de vizită este de marţi până duminică, între 9 şi 17. Ultima intrare se face la ora 16.
Preţul unui bilet de intrare este de 5 lei iar elevii, studenţii şi pensionarii plătesc doar 3 lei.
Se poate ajunge la peșteră:
– cu trenul până la halta Peștera pe ruta Cluj-Oradea
– cu trenul până la Vadu Crișului sau Șuncuiuș și pe urmă pe jos pe lângâ calea feratâ (2 km), până la halta Peștera.
– Cu mașina dinspre Vadu Crișului: îți poti lăsa mașina lângă terenul de fotbal din Vadu Crișului și pe urmă mergi pe calea ferată sau urmezi noul traseu turistic Cerc Roșu.
– Cu mașina dinspre Șuncuiuș: îți poti lăsa mașina în fața gării din Șuncuiuș și pe urmă pe jos pe lângâ calea feratâ (2 km), până la halta Peștera.
Trasee turistice în Munții Pădurea Craiului: Trasee turistice în zona Cascada de la Vadu Crișului
Activități în Munții Pădurea Craiului: Canyoning | Caving | Trekking | Rafting | Kayaking
Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)