Pages Menu
Categories Menu

Cheile Someșului Cald – mai aproape de sălbăticie

Posted in Obiective naturale in Parcul Natural Apuseni, Obiective turistice naturale |

Cheile Someșului Cald – mai aproape de sălbăticie

Cheile Someșului Cald oferă priveliști spectaculoase și largi asupra întregii regiuni, vizitarea unor peșteri (Peștera Hornu, peștera Uscată), cea mai importantă fiind Peștera Cetățile Rădesei, canioane (Canionul Moloh, canionul Someșului Cald), izbucuri, toate grupate într-o regiune deosebită de sălbatică.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Cheile Someşului Cald

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cheile Someşului Cald 46.636473, 22.716246 Cheile Someşului CaldGPS: 46.636473, 22.716246 (Direcţii)

Cu pereți verticali abrupți ce depașesc uneori 150 m, cu o albie extrem de îngustă, lustruită de ape și cu numeroase peșteri și canioane, Cheile Someșului Cald sunt printre cele mai sălbatice din Munții Apuseni.

Cheile Someșului Cald pot fi parcurse urmând marcajul turistic Punct Roșu, fie se pot parcurge cheile prin vale pe perioada de secetă, când apa este mică, ambele variante sunt foarte spectaculoase și merită să le încercați.
Parcurgerea prin vale nu necesită cunoștințe tehnice, doar trebuie avut grijă, deoarece pietrele sunt foarte alunecoase, dar senzația pe care o ai când te afli pe albia îngustă, între pereți care depașesc 150 m, este unică, te gândești cât de mic și nesemnificativ suntem in raport cu Natura.

Parcurgerea cheilor urmând marcajul turistic este de asemenea spectaculos. Suntem deasupra unui perete vertical de 150 m, la piciorul căruia meandrează Someșul, încleștat între pereți și maluri prăpăstioase, la stânga se profilează pe cer Vârful Vărășoaia, sub care mantia pădurii este străpunsă de obeliscurile de calcar ale Pietrelor Rădesei, în față pe partea cealaltă a Someșului, privirea este stăvilită de pereții Cuciulatei, deasupra cărora la orizont apare ca o geantă creasta Masivului Vlădeasa cu Piatra Tâlharului, iar pe malul stâng se întrevăd alte masive de calcar ce domină pădurea deasă.
De pe versantul stâng avem parte de o priveliște de o rară sălbăticie, privirea urmărește apa Someșului care se strecoară printr-un jgheab luciat, printre între pereți verticali. Priveliștea cea mai uimitoare o oferă versantul opus, unde chiar în față noastră, peretele este desipicat de Canionul Moloh.

Regiunea Cheile Someșului Cald este extrem de spectaculoasă, situată într-o pădure seculară de rășinoase, ceea ce-i conferă o deosebită sălbăticie.

Accesul la Cheile Someșului Cald se face dupa Traseul pr Circuitul Izvoarelor Someșului Cald

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)