Pages Menu
Categories Menu

Cheile Albioarei – „poarta” de pătrundere în Munţii Pădurea Craiului

Posted in Obiective naturale in Muntii Padurea Craiului, Obiective turistice naturale |

Cheile Albioarei – „poarta” de pătrundere în Munţii Pădurea Craiului

Cheile Albioarei se găsesc în Munţii Pădurea Craiului, mai exact în bazinul superior al Văii Roşia, între Ponorul Albioarei, în amonte, şi satul Ţarina, în aval, pe raza administrativă a localităţii Roşia. Cheile sunt dezvoltate în calcare tithonice, au o lungime de 2,6 km și o adâncime medie de 80— 100 m, cheile sunt destul de spectaculoase oferindu-i turistului un peisaj deosebit.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Cheile Albioarei

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cheile Albioarei 46.846250, 22.369340 Cheile AlbioareiGPS: 46.84625, 22.36934Povestea locului... (Direcţii)

Cheile sunt traversate de DJ 764 care leagă localităţile Beiuş şi Aleşd de altfel reprezintă singura „poartă” de pătrundere, dinspre Beiuş şi Depresiunea Roşiei, în interiorul Munţilor Pădurea Craiului şi de traversare a acestora înspre Depresiunea Vadului.

Spre deosebire de alte chei din Bihor, acestea nu sunt străbătute de un curs de apă permanent, însă adăpostesc un mare număr de peşteri şi izvoare carstice. De o parte şi de alta a cheilor se pot observa numeroase peşteri, precum: Peştera Urâcioşii, Peştera Vacii, Peştera Calului, Peştera de la Valău, Peştera Crucii, nici una din peşteri nu este amenajată în scop turistic.

Cheile Albioarei reprezintă un obiectiv turistic ce nu ar trebui ratat de cei care ajung în zona Roșia.

Activități în Munţii Pădurea Craiului: Canyoning | Caving | Trekking | Mountain-bike | Zbor cu parapanta | Rafting – Kayaking

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime”. (VictorHugo)