Pages Menu
Categories Menu

Conacul medieval Komaromi din satul Otomani

Posted in Obiective istorice |

Conacul medieval Komaromi din satul Otomani

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Conacul Komaromi

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Conacul Komaromi 47.436106, 22.226496 Conacul KomaromiGPS: 47.436106, 22.226496Povestea conacului...Komaromi (Direcţii)

Conacul Komaromi din satul Otomani, comuna Sălacea a fost construit în secolul al XVII-lea, de fiul celui mai bogat om din Debreţin, Komaromi Gyorgy al II-lea, fiul preotului protestant cunosc și ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy, care achiziționeză proprietate Ottomány de la familia Bernáth.

Clădirea și terenurile aferente au intrat în posesia familiei Jasztrabszky, mai apoi au aparținut familiei Lovass, dar după Dictatul de la Viena, familia Lovass a vândut propritetatea statului român.
În timpul comunismului clădirea a fost folosită de Coperativa Iocală (C.A.P.), iar mai apoi a functionat ca grädiniță, până în anul 1990, când cladirea a fost locuită de chiriași și lăsată să deveniă o ruină.
Din anul 2010 Primăria comunei Sälacea a inițiat un proiect comun cu orașul Gyula pentru renovarea clädirii. Lucrările de renovare au fost începute pe 3 septembrie 2012, iar inaugurarea clădirii renovate a avut loc pe 20 august 2013.
În Conacul Komaromi funcţionează Centrul de informaţii, educaţie şi prezentare de istorie naturală şi peisagistică în văile Crişului, Barcăului şi a Ierului.
Din fericire s-a pastrat o porțiune din pavajul original, uşile din epoca barocă, au fost restaurate, iar o parte dintre picturile de pe pereți, care sunt realizate în stilul Al Secco, datând din veacul al XVIII-lea, adică aproximativ din aceeaşi perioadă cu cele din Cetatea Oradea, au fost restaurate.
Majoritatea obiectelor expuse provin însă de la un colecționar privat din localitate, care a donat obiectele colecționate pe parcursul zecilor de ani pentru a fi expuse la conacul restaurat. În afară de expoziție, conacul găzduiește și diferitele evenimente din regiune și din comună, fiind dotat cu o sală de conferință. Totodată, în conac se desfășoară programe de after-school ale școlii din localitate.

Lângă conac se află un tunel din Evul Mediu, perfect conservat. Are 87 de metri lungime, iar în capătul lui se află izvorul care alimentează o fântână, care asigura apa pentru conac şi anexele acestuia.

Informatii.
www.kovizig.hu
Telefon: +40 786 344 414
Adresa de mail: kiallitohaz@gmail.com

Bilete de intrare, orar, informaţii
Bilet de intrare:
5 lei/pers.
2,5 lei/student, pensionar

Grupurile pot beneficia de reduceri de preţ. Persoanele care achiziţionează bilete de intrare de la centrul de prezentare din Gyula (TÁJVÍZHÁZ) pot intra cu acest bilet la Conacul Komaromi şi viceversa.

Orar:
Luni – Vineri 9.00 – 16.00
Sâmbăta – Duminica – închis