Pages Menu
Categories Menu

Cetatea medievală de la Finiș

Posted in Obiective istorice |

Cetatea medievală de la Finiș

Cetatea Finiș este aşezată la hotarul satului Finiş( langă orașul Beiuș, Bihor), pe vârful unui pisc, cetate din care, din păcate, mai sunt doar ruinele.
Cetatea Finişului este amintită sub această denumire în toate documentele medievale.

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Cetatea Finiș

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cetatea Finiș 46.616417, 22.297289 Cetatea FinișGPS: 46.616962, 22.297354 (Direcţii)

Adevărat castel feudal, cetatea este o fortificaţie medievală de refugiu şi apărare. Întruneşte toate calităţile de defensivă: vedere, obstacol şi adăpost, fiind accesibilă numai dinitr-o parte. Este de remarcat faptul că Mihai Viteazul în drumul său spre Viena a poposit în cetatea Finişului timp de două zile.

Constantin aminteşte că „la noiembrie 1599 Mihai Viteazu pune stăpânire pe cetatea Finişului”. Documentele istorice arată rolul important al cetăţii în luptele cu turcii şi în răzmeriţa curuţilor.
Notarul regelui Bela al IV-lea, menţionează în cronica „Gesta Hungarorum” că această cetate a fost construită de Menumorut din lemn, şi reconstruită din piatră în timpul regelui Bela al IV-lea, imediat după năvălirea tătarilor (1241). Prin poziţia sa strategică cetatea apăra calea de acces spre 0radea şi părţile S-V ale Transilvaniei, dar în acelaşi timp centrele argintifere din zona Beiuşului precum şi minele de fier şi aramă de la Băiţa şi Pietroasa. În timpul domniei lui Bela al IV-lea în cetate aveau loc consfatuiri între conducătorii maghiari.
Cetatea, azi ruine, e alcătuită dintr-un complex de trei turnuri, unul fiind mai înalt, acesta este vizibil din comună. Zidurile sunt construite din bolovani colţuroşi şi masivi, zidurile sunt 1a 6-9 m unul de altul şi sunt înconjurate de şanţuri de apărare.