Pages Menu
Categories Menu

Casa Tradiţională din sec. XIX-lea în Sălacea

Posted in Obiective culturale, Obiective istorice |

Casa Tradiţională din sec. XIX-lea în Sălacea

Obțineți indicații de orientareExportare ca şi KML pentru Google Earth/Google MapsDeschiderea hărţii independente/standalone pe ecran completCreare imagine cod QR pentru harta independentă/standalone pentru ecran complet
Casa servitor din sec. XIX-lea

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Casa servitor din sec. XIX-lea 47.466977, 22.307675 Casa servitor din sec. XIX-leaGPS: 47.455824,  22.307779Povestea casei... (Direcţii)

Casa de jeleri construită în prima jumătate al secoului al XIX-lea la Sălacea, în locul denumit Kis Burga este probabil ultimul monument al stilului de construire pe terase, stil ce a fost foarte răspândit cândva în Valea Ierului. Înaintea începerii construirii caselor, pe malurile văii apelor curgătoarea au fost realizate cu forta manuală terasele. Deoarece în ciuda creării teraselor artificiale, casele au fost contruite într-o pantă usoară, s-a născut un nou stil de constructie în care o parte din casă a fost partial adâncită în pământ.
O caracteristică interesantă ale acestor locuri este faptul că au fost create trei nivele de terase si pe fiecare nivel au fost contruite atât locuinte cât si pivnite. În mod regretabil, aceste case de jeleri au dispărut aproape în totalitate, în schimb putem fi fericiti că pivnitele din aceste locuri au supravietuit într-un număr mare. sample image Clădirea care a fost transformată în casă traditională este un tip de locuintă cu două încăperi ce seamănă pronuntat cu cramele din Valea Ierului.
Prima sală prin care se poate intra în clădire a functionat ca si magazie si în acelasi timp a fost si un atelier de produs scanue. În această încăpere este si o vatră cu hornul deschis si tot de aici s-a acessat podul locuintei. Încăperea mai mică functiona ca dormitor dar de asemenea a fost prevăzută cu o instalatie de încălzit si de gătit. Două dintre cele patru laturi ale clădiri sunt înconjurate de o terasă cu balustradă confectionată din lemn si din tuleu de floarea soarelui. Acoperisul clădiri este alcătuită din grinzi din lemn de stejar acoperite cu trestie.

Persoana de contact: dr. Kéri Gáspár
Telefon: (004) 0745-451-989
E-mail: kerigaspar@freemail.hu