Pages Menu
Categories Menu

Via ferrata

Aventura Bihor, Vadu Crișului

logo-small-1

2 Trasee: Casa Zmeului si Peretele Zânelor

Via ferrata este un traseu mixt, de drumeție și cățărare, amenajat cu trepte, scoabe, scări, majoritatea metalice, în locurile în care lipsesc prizele naturale sau acestea sunt de dimensiuni mici, pe praguri naturale înguste. Asigurarea se face de cabluri metalice fixate în stancă, cu lonjă specială Y cu două fire, două carabiniere și un absorbitor de șoc.
Primele trasee de acest gen au fost realizate în Alpii austrieci, la mijlocul secolului al XIX-lea. În primul război mondial multe trasee de via ferrata au fost realizate în Dolomiți, în scop militar. Ulterior, au fost recondiționate de ghizii montani pentru clienții lor. Acest tip de rute s-a răspandit și în alte zone și au fost realizate unele rute de diferite dificultăți, special pentru turiști.

Gradele de dificultate ale traseelor de via ferrata sunt clasificate de la 1 la 6, gradul 1 fiind simpla drumeție montană iar gradul 6 presupune abilități serioase de alpinist. Francezii folosesc o clasificare cu sase grade de dificultate, derivate din cățărarea alpina: F-usor, PD-putin dificil, AD-dificultate medie, D-dificil, TD-foarte dificil si în sfarșit ED-extrem de dificil.
Problemele care pot apărea în timpul parcurgerii unui traseu de via ferrata derivă din nefolosirea sau folosirea incorectă a echipamentului, căderi de pietre, deteriorarea conditiilor meteo (ploaie, ninsoare, vânt puternic, fulgere, frig…), neatenție, epuizare, rătăcire etc.

Echipamentul obligatoriu pentru parcurgerea în siguranță a unui traseu de via ferrata constă în: bocanci cu talpă aderentă la stâncă, ham, cască, setul de via ferrata (lonja Y cu 2 carabiniere și absorbitor, conectate la ham). Carabinierele sunt de asemenea fabricate special pentru via ferrata, au deschiderea mai mare decât cele obișnuite și pot fi folosite ușor cu o singură mână,

Rolul acestui echipament este de a-ți salva viața în caz de cădere. Din această cauză nu sunt indicate improvizațiile iar folosirea echipamentului este obligatorie în aceste trasee. Absorbitorul de șoc are rolul de a absoarbi șocul provocat în caz de cădere.

Locatie

Vadu Crisului

Contact

Mail

aventurabihor@yahoo.ro